Juni 2020: studenten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) leggen hun examens af in de ruimtes van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), met respect voor social distancing

| Juni 2020: studenten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) leggen hun examens af in de ruimtes van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), met respect voor social distancing.

Gewest buigt zich maandag over hoger onderwijs, niet over extra maatregelen

EC
© BRUZZ
20/09/2020

Moeten alle Brusselse hogescholen en universiteiten consequent openen in code oranje? Het is één van de vragen waar het Gewest en de 19 gemeenten maandag over zullen vergaderen - de dag dat die universiteiten eigenlijk al openen onder een zelfgekozen kleurcode. “We rekenen op het gezond verstand van de studenten: zij hebben het schooljaar zelf in de hand", zegt Inge Neven van de Gezondheidsinspectie.

Het overleg van maandag is wat in Brussel een Gewestelijke Veiligheidsraad wordt genoemd: een vergadering tussen de 19 burgemeesters, de korpscheffen van de zes politiezones, de Hoge Ambtenaar voor Preventie en Veiligheid, de Gezondheidsinspectie en minister-president Rudi Vervoort. Die laatste is wegens quarantaine afwezig en laat zich vervangen door zijn kabinetschef.

Ligt op tafel: de situatie in de scholen en crèches in alle Brusselse gemeenten, nu het aantal besmettingen snel oploopt, en de opstart van het hoger onderwijs. Voor de gelegenheid zullen de kabinetten van Onderwijs, zowel Vlaams als Waals, ook rond de tafel zitten. “Ik zeg nog niet dat er extra maatregelen zullen komen, want afgelopen donderdag hebben de Brusselse experts ons gezegd dat we vooral de bestaande maatregelen moeten volgen”, aldus Viviane Scholliers, de Hoge Ambtenaar voor Preventie en Veiligheid.

"Er gaat hoe dan ook gefeest worden, dus moeten we ervoor zorgen dat studenten dat in kleine bubbels doen"

Inge Neven, gezondheidsinspectie

De bestaande maatregelen, dat zijn kort gezegd handen wassen, afstand houden en mondmaskers dragen waar dat niet kan. Verder kunnen horecazaken, cultuurhuizen en sportvoorzieningen open blijven onder voorwaarden. Het ziet er niet naar uit dat zij opnieuw zullen moeten sluiten. Tegelijkertijd gaan er stemmen op om de regel van vijf vaste contacten te herzien. Onder meer federaal minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) opperde dat bij Radio 1. Viroloog Marc Van Ranst noemde de bubbel van vijf in de Zevende Dag 'verbrand', maar vond het "wel absoluut noodzakelijk dat we onze sociale contacten blijven beperken". Want hoe krijgen we het aantal besmettingen anders naar omlaag?

“Het gaat echt niet de goede kant op. Nog maar drie Brusselse gemeenten bevinden zich onder de 100 besmettingen per 100.000 inwoners”, zegt professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB), die op zijn website coronafacts.be de meest recente cijfers bijhoudt van het aantal positieve coronatests. “Wat ik zou beslissen als ik de Nationale Veiligheidsraad was? Je moet in de eerste plaats kijken naar maatregelen die makkelijk na te leven zijn, makkelijk uit te leggen zijn en bovendien hun reden duidelijk communiceren.”

"Het gaat echt niet de goede kant op"

Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde (VUB)

Zo vindt Devroey dat nog te veel mensen hun mondmasker niet correct dragen en binnen het eigen gezin te weinig afstand houden als iemand al symptomen heeft. “We moeten er nu vooral voor zorgen dat de kwetsbare ouderen niet besmet geraken. Dat betekent dat we snel besmettingshaarden moeten kunnen opsporen”, zegt hij. Devroey pleit niet voor een nieuw isolement van ouderen in woonzorgcentra. “Het gaat erom dat we beter controleren wie er op bezoek komt en de bezoekers blijven informeren over het belang van afstand houden en een mondmasker dragen.” Bovendien vraagt de professor dat ziekenhuishygiënisten een rol mogen spelen in de woonzorgcentra. “Zij zouden er nu al actief moeten zijn.”

Studentenleven

Binnen de gezondheidsinspectie gaat de aandacht wel degelijk naar de oudere Brusselaars, zegt crisismanager Inge Neven daarover. “Momenteel zijn 5 à 6 procent van de besmettingen in Brussel bij 70-plussers, wat nog redelijk goed meevalt”, zegt Neven. “We moeten er uiteraard op toezien dat de ouderen beschermd blijven, maar in de woonzorgcentra is de situatie nu goed onder controle.” Dat komt volgens haar door een goede teststrategie waarbij personeelsleden preventief getest worden en bewoners vanaf één positief geval in quarantaine moeten.

Prioritair voor Neven is nu het studentenleven in goede banen leiden. De ervaring uit de Nederlandse universiteitsstad Delft leert immers dat het snel kan gaan: drie weken na de start van de lessen is de stad een broeihaard van Covid-19 geworden. Nochtans is daar ook maar 20 procent bezetting op de campus toegestaan, vergelijkbaar met de Belgische 'code oranje'. Volgens virologen ligt zo’n opstoot niet zozeer aan de samenkomst in auditoria, wel aan het leven errond. Elke verplaatsing naar de campus is er eentje meer. En, riskanter, elk studentenfeest is een mogelijke bron van besmetting.

Flageyplein, het feest gaat door na 1u

| "Studenten hebben hun schooljaar zelf in de hand" (archiefbeeld: feest op het Flageyplein)

“Er gaat hoe dan ook gefeest worden, dus moeten we ervoor zorgen dat studenten dat in kleine bubbels doen. We rekenen op hun gezond verstand”, zegt Inge Neven daarover. “Iedereen wil dat de lessen kunnen blijven doorgaan, dus is het belangrijk om op te passen binnen en buiten de campus en zeker niet te veel ouderen bezoeken. We gaan daarover nog gericht communiceren de komende weken: de studenten hebben hun schooljaar zelf in de hand.”

Er is nog niet beslist of er een algemene code oranje voor het Brussels hoger onderwijs komt. Voorlopig start de VUB in code geel om een week later om te schakelen naar oranje. De Erasmushogeschool begint meteen volgens de regels van code oranje en de Odiseehogeschool houdt vast aan code geel. Na de vergadering van maandag moet alles iets duidelijker worden.

Bekijk hier ook het gesprek met Joris Rossie, algemeen directeur van de Odisee Hogeschool, die vandaag het nieuwe academiejaar aanvatte in code geel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Onderwijs , code oranje , aantal besmettingen coronavirus , start academiejaar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni