De Brusselse gewestregering heeft vandaag samen met de Vlaamse (VGC) en Franse gemeenschapscommissie (Cocof) een steunpakket goedgekeurd voor de cultuursector van meer dan 8 miljoen euro. “Dit moet de cultuurwerkers en organisaties die het hardst getroffen zijn door de coronacrisis er al deels opnieuw bovenop helpen,” legt collegelid voor Cultuur Pascal Smet (one.brussels-sp.a) uit.
Gewest komt met reddingsplan voor cultuursector van meer dan 8 miljoen
Met een financiële injectie van 8,4 miljoen euro om precies te zijn wil het Brussels gewest in overleg met de Vlaamse (VGC) en Franse gemeenschapscommussie (Cocof) de opgestapelde verliezen binnen de cultuursector al voor een deel compenseren.
Sectorpremie en steunfonds
Het bedrag zal onder meer gebruikt worden voor de uitkering van een eenmalige sectorpremie van 2.000 euro voor alle getroffen culturele en creatieve organisaties. Zowel de profitorganisaties als de vzw’s zullen daar gebruik van kunnen maken. De premie zal online kunnen worden aangevraagd bij de bevoegde kabinetten voor Economie en Werkgelegenheid. Het formulier daarvoor zal zo snel mogelijk toegankelijk zijn.
Daarnaast is er een extra steunpremie in het leven geroepen van 1.500 euro voor de cultuurwerkers. Daarvoor wordt een bedrag van 5 miljoen euro uitgetrokken dat beheerd zal worden via een speciaal daarvoor opgericht steunfonds. Deze maatregel moet het inkomensverlies voor een deel terugdringen. Een groot deel van de cultuurwerkers kan momenteel geen prestaties uitvoeren. In sommige gevallen zijn zij ook uitgesloten van het overbruggingsrecht of maken zij geen aanspraak op tijdelijke werkloosheid.
Nog relancemaatregelen in de pijplijn
Deze maatregelen moeten volgens de Brusselse regering en de gemeenschapscommissies voorkomen dat ‘de vruchtbare bodem voor creativiteit in het gewest uitdroogt’. Om dat helemaal veilig te stellen zal er nog verder nagedacht over concrete initiatieven om de cultuursector verder te ondersteunen.
“Brussel is een cultuurstad van wereldformaat die wereldvermaarde kunstenaars, designers en muzikanten aantrekt. Tijdens deze crisis wordt de sector bijzonder hard getroffen. Met deze aangepaste steunmaatregelen willen we extra aandacht besteden aan diegenen die zich in de meest precaire omstandigheden bevinden. Maar ook op lange termijn is het belangrijk om een steun te voorzien voor de culturele en creatieve sector, want de crisis zal nog vele maanden en jaren gevolgen hebben voor de werking van deze sector. We willen ervoor zorgen dat Brusselaars terug willen deelnemen aan het cultuur- en gemeenschapsleven en dat de humus van de creativiteit van het Brussels Gewest niet verloren gaat,” zegt staatssecretaris en VGC collegelid voor Cultuur Pascal Smet (one.brussels-sp.a).
Dringende situatie
“Brussel is voor zowel de inwoners van de stad als voor bezoekers van buitenaf the place to be. Dat hebben we te danken aan aantrekkelijke programmaties en evenementen, een meertalige cultuurcommunicatie, goede samenwerkingen en sterk geëngageerde en getalenteerde cultuurwerkers, kunstenaars en artiesten. Deze maatregelen moeten voorkomen dit na de coronacrisis zou stokken,” voegt Brussels minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) daar nog aan toe.
“Het Gewest beseft duidelijk hoe dringend de situatie is voor de cultuurwerkers met hun onmiskenbare menselijke, maatschappelijke, culturele en economische bijdrage aan onze stad. Als we in een tijdsbestek van tien jaar naar voren willen treden als dé Europese cultuurhoofdstad en aanwezig willen blijven op de nationale en internationale scène, dan is het essentieel dat de Brusselse culturele en creatieve voedingsbodem gevrijwaard wordt," stelt minister-president Rudi Vervoort (PS).
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Cultuurnieuws , reddingsplan cultuursector , Pascal Smet , Sven Gatz , coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.