| Virginie De Coninck in precoronatijden, terwijl ze de haren van een klant wast in haar salon 'Mon Coiffeur Tout Simplement'.

Handelaars over mogelijke nieuwe lockdown: ‘Reserves zijn volledig opgebruikt'

Godfried Roelant
© BRUZZ
30/10/2020

Als het door de coronacrisis tot een nieuwe lockdown komt, dan dreigen niet-essentiële handelszaken opnieuw de deuren te moeten sluiten. En dat kan voor velen weleens de doodsteek betekenen. "Ook al omdat de winter eraan komt en dat sowieso al een moeilijke periode is," zegt Youssef Hamdaoui die in de Wayezstraat in Anderlecht een schoenenwinkel heeft.

Met meer dan 1.000 coronapatiënten in de Brusselse ziekenhuizen, loert een nieuwe lockdown om de hoek. Vanmiddag buigt het overlegcomité zich over het vraagstuk of ons land opnieuw in lockdown moet. Niet-essentiële handelszaken dreigen dan net zoals in maart weer dicht te moeten. En daar horen ook de kappers bij.

‘Zie parallel met financiële crisis in 2008’

Virginie De Coninck, uitbaatster van kapsalon ‘Mon Coiffeur Tout Simplement’ in Sint-Pieters-Woluwe, deed de nodige investeringen voor de veiligheid van haar klanten en zit de sinds de heropening van haar salon opnieuw met een volle agenda.

"Door het vele telewerk zijn kappers in het centrum en andere bedrijfsbuurten heel wat klanten verloren die voor hun job naar Brussel pendelen"

Virginie De Coninck, kapster

“Ik heb het geluk om een kapsalon te hebben in een residentiële wijk in Sint-Pieters-Woluwe. Toen de eerste lockdown werd opgeheven, hebben al mijn klanten opnieuw de weg gevonden naar mijn zaak. Dat lijkt logisch, want ook met het coronavirus blijft haar natuurlijk groeien, maar toch zien niet al mijn collega’s iedereen terugkomen. Door het vele telewerk zijn kappers in het centrum en andere bedrijfsbuurten heel wat klanten verloren die voor hun job naar Brussel pendelen. Die zijn voor een frisse haarsnit teruggeplooid op een kapper in de buurt van hun woning,” legt ze uit.

De Coninck maakt de vergelijking met de financiële crisis van 2008. “Ook toen zagen we een gedragsverandering optreden, zij het op een andere manier. Net als nu werden mensen toen getroffen in hun portemonnee. Daardoor daalde de frequentie waarmee ze hun haren lieten knippen. Klanten die normaal elke maand bij ons in de stoel zaten, kwamen ineens maar een keer om de drie maand meer langs.”

‘Hoe kunnen we die hinderpremies blijven betalen?’

Als er een nieuwe lockdown komt, dan hoopt de kapster wel op een logische uitwerking ervan. “Op school zitten jonge kinderen zonder mondmasker samen op een oppervlakte die even groot is als mijn kapsalon. Dat is soms wel frustrerend om te zien, want ook zij kunnen het virus doorgeven.”

"We moeten ook oppassen dat we de volgende generatie niet opzadelen met een coronafactuur die niet meer te betalen valt"

Virginie De Coninck, kapster

Tal van handelaars hebben het hoofd boven water weten houden dankzij de hinderpremie. Ook voor De Coninck was die broodnodig. “Anders zou het niet mogelijk geweest zijn om die moeilijke maanden te overbruggen zonder schulden te maken.”

Tegelijkertijd beseft ze dat een hinderpremie ook een financiële boemerang is. “Ons land steekt zich nu diep in de schulden. De vraag is hoe we die ooit allemaal gaan aflossen. We moeten oppassen dat we de volgende generatie niet opzadelen met een coronafactuur die niet meer te betalen valt.”

'Onzekerheid is grote bron van frustratie'

Ook in de Wayezstraat in Anderlecht wordt druk gespeculeerd over een antwoord op de vraag of er een nieuwe lockdown komt. En net dat vindt Youssef Hamdaoui, eigenaar van een schoenenwinkel daar, zo vervelend. "Het is die onzekerheid en onwetendheid die zo frustrerend is. Ik ben bang om in deze 'pre-lockdownperiode' nog bestellingen te plaatsen bij leveranciers omdat ik niet weet of ik dat de komende tijd wel nog allemaal verkocht krijg."

"We beginnen zwakker aan het verwerken van de tweede golf. Om ons een kans op slagen te geven zullen de premies een flink stuk hoger moeten liggen"

Youssef Hamdaoui, schoenenverkoper

Hamdaoui is ook voorzitter van de handelaarsvereniging en ziet bij andere uitbaters dezelfde tekenen van ongerustheid. "Ze weten gewoonweg niet waar ze aan toe zijn. Ze begrijpen ook vaak niet waarom de scholen nog open zijn. Toen die weer opengingen zagen we het aantal besmettingen hier door het dak gaan. Het is onbegrijpelijk waarom daar niet wordt ingegrepen. Educatie is belangrijk, maar de gezondheid van de mensen staat daar wat mij betreft toch boven."

De schoenenverkoper hoopt dat er snel duidelijkheid komt, ook over mogelijke hinderpremies. Want net als voor kapster Virginie kunnen die het verschil zijn tussen overleven of failliet gaan. "De reserves zijn volledig opgebruikt. We beginnen zwakker aan het verwerken van de tweede golf dan van de eerste. Om ons een kans op slagen te geven zullen de premies een flink stuk hoger moeten liggen," aldus Hamdaoui nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Veiligheid , Samenleving , Economie , lockdown , kapster Virginie De Coninck , hinderpremie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni