In de stad Brussel heeft meer dan de helft van de werknemers al ongewenst gedrag op de werkvloer ervaren. Dat blijkt uit cijfers die Brussels gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) verkreeg van het Brussels stadscollege. Uit informele gesprekken blijkt dat in de afgelopen jaren het ongewenst gedrag op het werk nog steeds sterk aanwezig is.
Meer dan helft werknemers stad Brussel had al te maken met ongewenst gedrag
Lees ook: Schaarbeekse schepen dient klacht in voor seksueel grensoverschrijdend gedrag door collega
De stad Brussel is een van de grootste werkgevers van het Brussels gewest met ongeveer 2.500 personeelsleden. Ze beschikt over een neutrale en onafhankelijke interne preventiedienst bestaande uit artsen, psychologen en acht vertrouwenspersonen, maar uit een tevredenheidsenquête van 2018 blijkt dat het welzijn op de werkvloer beter kan. Aan de bevraging namen 2.148 respondenten deel.
39 procent geeft aan dat ze nog nooit te maken hadden met ongewenst gedrag op het werk. Dat is minder dan de helft. In 27 procent van de gevallen komt het 'zelden' voor, 26 procent geeft aan dat het 'soms' gebeurt, 7 procent heeft 'vaak' te maken met ongewenst gedrag en 1 procent 'altijd'.
"Stad Brussel mag dan wel beweren dat welzijn en preventie op het werk een belangrijke pijler voor hen vormt, maar deze statistieken tonen aan dat er dringend een versnelling hoger geschakeld moet worden", vindt Debaets.
Informele gesprekken in 2019, 2020 en 2021 met telkens een 400-tal personeelsleden tonen dat een derde van hen aangeeft dat er pesterijen zijn op het werk, een klein aantal respondenten geeft zelfs aan dat ze al te maken kregen met geweld en ongewenst seksueel gedrag.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , grensoverschrijdend gedrag , seksueel geweld , Bianca Debaets