De stad Brussel gaat de Nieuwstraat met nadarhekken opdelen in twee aparte lanen met elk een eigen wandelrichting. Op verschillende plaatsen zullen er kleine rotondes geplaatst worden om een veilige oversteek naar de andere kant mogelijk te maken. De volledige herinrichting staat in het teken van de heropening van de niet-essentiële winkels op maandag 11 mei.
Nieuwstraat krijgt vanaf maandag circulatieplan met twee richtingen
De Stad Brussel heeft een plan klaar om de heropstart van de economische activiteiten in niet-essentiële in goede banen te leiden. En dat mag je letterlijk nemen. Want de Nieuwstraat, de bekendste Brusselse winkelstraat, krijgt een circulatieplan en zal tegen de heropening op maandag 11 mei onderverdeeld worden in twee gescheiden wandelwegen.
"De klanten zullen de Nieuwstraat zowel langs de ingang aan het Muntplein als het Rogierplein kunnen blijven oplopen"
“In het midden en over de volledige lengte van de Nieuwstraat zullen nadarhekken geplaatst worden om de wandelvakken van elkaar te scheiden. Dat heeft als grote voordeel dat klanten de winkelstraat zowel langs de ingang aan het Muntplein als het Rogierplein kunnen blijven oplopen. Zonder opdeling zouden we moeten kiezen voor een enkele ingang en uitgang,” legt Aurore Borrens van het kabinet van schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) uit.
Wel starterspakket…
Voor de handelszaken met minder dan tien werknemers zal het stadsbestuur ook voorzien in beschermend materiaal. “Het is onmogelijk om voor alle ondernemingen mondmaskers en ontsmettende gels te bestellen. Maar de kleinere winkels gaan we wel uit de nood helpen.”
“We hebben hen een online en papieren versie van een formulier opgestuurd waarmee zij kunnen intekenen op een leveringsdienst. Die zal starterspakketten uitdelen met mondmaskers en alcoholgels, maar bijvoorbeeld ook posters met richtlijnen om de klanten te herinneren aan de coronaregels. Die kunnen ze dan op een goed zichtbare plek in de winkel hangen.”
…maar geen tellingen
Wat de stad Brussel niet gaat doen, is het systematisch bijhouden van het aantal winkelaars die zich in de Nieuwstraat bevinden. “We willen het gevoel van vrijheid niet inperken en rekenen op het gezond verstand van de mensen om voldoende afstand te houden. Aan de ingangen zullen er wel medewerkers van de stad staan om de klanten daar nog eens op te wijzen.”
"De opdeling van de straat in twee aparte wandelstroken zal volgens ons voldoende zijn werk doen als natuurlijke regelaar van de wandelstromen"
“De angst om besmet te worden is jammer genoeg, maar wel meer dan terecht, nog voldoende onder de bevolking aanwezig om respect af te dwingen voor de geldende maatregelen. De opdeling van de straat in twee aparte wandelstroken zal volgens ons voldoende zijn werk doen als natuurlijke regelaar van de wandelstromen”, aldus Borrens nog.
Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Samenleving , Nieuwstraat , coronacrisis , circulatieplan , heropening niet-essentiële winkels
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.