Het Black Lives Matter-protest lokte afgelopen weekend 10.000 betogers naar het Poelaertplein en mondde door een aantal onverlaten achteraf uit in rellen. Samen met de flagrante schending van de sociale afstandsregels kwam dat de organisatie op bakken kritiek te staan. “We hebben daar begrip voor, maar uitstel was geen optie,” blijft Dido Lakama van vzw Change, een van de organisatoren, achter het initiatief staan.
Organisator verdedigt BLM-protest: ‘We moesten dit moment nu grijpen’
Viroloog Marc Van Ranst was er snel bij om de samenkomst aan het Poelaertplein afgelopen weekend af te keuren. “Moest dit zes maanden geleden op poten zijn gezet, dan stond ik waarschijnlijk op de eerste rij. Ik steun de filosofie achter het protest, maar in deze coronacrisis is dit niet te verantwoorden. Hoe leg je dit uit aan mensen die thuis geen barbecue mogen houden met vijftien vrienden?”
Dido Lakama was met zijn vzw Change een van de organisatoren van het Black Lives Matter-protest. Dat vindt zijn oorsprong in racisme en brutaal politiegeweld tegen de zwarte bevolking. Het kwam in een stroomversnelling door de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Die werd op 25 mei in Minneapolis minutenlang de adem afgesneden bij een politiecontrole en liet daarbij het leven.
‘Protest heeft zijn nut bewezen’
Lakama heeft begrip voor de kritiek, maar blijft ronduit achter het initiatief en de datum ervan staan. “Uitstel was geen optie. We moesten dit moment nu grijpen. Dat er maar liefst 10.000 mensen in Brussel verzamelden toont aan dat raciaal geweld een grote bron van frustratie is in onze maatschappij. Dat is er zondag als een grote stroomstoot uitgekomen. Het protest heeft duidelijk zijn nut bewezen. De bevolking had dit nodig.”
“Op sociale media en virtuele affiches werd aan iedereen gevraagd om een mondmasker te dragen en voldoende afstand te bewaren. In elk radio- of tv-interview hebben we dat ook nog eens benadrukt”, gaat Lakama verder.
‘Kijken hoe we vernielde winkels kunnen steunen’
Het respecteren van de sociale afstandsregels bleek door de grote opkomst zo goed als onmogelijk. Een alternatieve versie organiseren was volgens hem niet mogelijk. “Daarvoor was er simpelweg te weinig tijd. Een wandelend protest door de stad om op die manier meer ruimte te creëren om voldoende afstand te bewaren vergt een nog grotere organisatie. Dat kon op zo’n korte termijn niet geregeld worden,” legt Lakama uit.
Het protest zorgde naast het schenden van de social distancing ook voor verontwaardiging door de relschoppers die zich onder de betogers mengden. “We nemen daar voor de volle honderd procent afstand van. Het is jammer dat onze boodschap daardoor ondergesneeuwd raakt. Van zodra we zicht hebben op het aantal en vooral welke winkels vernield zijn, zullen we intern bespreken onder welke vorm we hen kunnen steunen bij de heropbouw,” aldus Lakama nog.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , black lives matter , Dido Lakama , coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.