20200416 Een spandoek in Schaarbeek met Justice pour Adil, de tiener die stierf op de vlucht toen de politie controleerde of de coronamaatregelen nageleefd worden 3lg

| Een spandoek in Schaarbeek met Justice pour Adil, de tiener die stierf op de vlucht toen de politie controleerde of de coronamaatregelen nageleefd worden.

Politie haalt tiental spandoeken voor Adil weg van huizen

EC
© BRUZZ
22/04/2020

In verschillende Brusselse gemeenten heeft de politie een aantal spandoeken met steunboodschappen voor de overleden Adil laten weghalen. Dat blijkt uit klachten die daarover binnenkwamen bij de Franstalige liga voor mensenrechten. De liga noemt dat onwettig, de politie zegt het gemeentereglement te volgen.

‘Justice pour Adil’. De boodschap hangt sinds het dodelijk ongeval met de 19-jarige jongen uit Anderlecht aan heel wat ramen of balkons in Brussel. Vaak gaat het om een beschilderd laken dat als spandoek voor de gevel hangt. Maar behalve steunbetuigingen voor Adil staan er ook vingerwijzingen naar de politie op spandoeken geschilderd, soms met agressieve toon.

Minstens tien van die spandoeken zijn op politiebevel verwijderd, zo blijkt uit klachten die de vzw Ligue des droits humains daarover ontving. “We hebben weet van een tiental gevallen in Anderlecht en daarbuiten. Minstens een spandoek is verwijderd in Etterbeek en een in Koekelberg en Ganshoren”, zegt juridisch adviseur Manuel Lambert van de Franstalige mensenrechtenliga aan BRUZZ.

De liga noemt dat discriminatie. “Tenzij het een haatboodschap is, maken die spandoeken deel uit van de vrije meningsuiting. We riskeren discriminatie op basis van een politieke opvatting, aangezien de steunboodschappen voor het zorgpersoneel wel blijven hangen."

Politiereglement

Bij de politiezone Zuid, die bevoegd is voor de gemeente Anderlecht, zegt de persdienst dat zij louter het lokale politiereglement toepassen. “Spandoeken of vlaggen die een gevel bedekken, zijn niet toegelaten volgens artikel 10(4) van het algemeen politiereglement”, klinkt het. “Het gaat niet enkel om spandoeken voor Adil of tegen de politie, maar ook om alle andere doeken die geen officieel akkoord hebben gekregen van de gemeenteraad. Dat geldt net zo goed voor spandoeken die de zorgverleners bedanken.”

Een affiche achter het venster mag dan weer wel. De politiezone benadrukt dat zij niet discriminerend te werk gaan. Het is evenwel niet duidelijk of er ook spandoeken met een hartje voor de zorgverleners zijn verdwenen.

Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS) zegt dat hij de lokale politie de instructie heeft gegeven om enkel gewelddadige boodschappen weg te halen. “We hebben duidelijk gezegd om alle spandoeken te laten hangen als ze pacifistisch zijn”, zegt Cumps. “Alles wat gewelddadig is, halen we weg.” Dat betekent dat een spandoek met de zin ‘Justice pour Adil’ mag blijven hangen, terwijl boodschappen als ‘mort à la police’ of ‘le virus, c’est la police’ niet toegelaten zijn.

Volgens jurist Lambert van de liga is dat een correcte opvatting, maar wordt die nu te ruim geïnterpreteerd. “Er zijn doeken weggehaald waarop stond ‘la police tue’, 'la police assassine' of ‘ni oublie, ni pardon’. Dat is geen haatboodschap of agressie tegen de politie, want het is de realiteit dat die agenten Adil hebben doodgereden. Die spandoeken vallen dus onder vrijheid van meningsuiting.”

De liga gaat zelf geen klacht neerleggen bij de betrokken gemeenten, maar zegt dat personen die een spandoek hebben moeten weghalen, dat wel kunnen doen.

Voor tags en graffiti gelden overigens andere regels. Die kunnen behalve door de politie ook verwijderd worden op vraag van de eigenaar van de betrokken gebouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Veiligheid , Justitie , Adil , spandoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni