De in 2012 gerenoveerde celvleugel B in de gevangenis van Sint-Gillis

| De in 2012 gerenoveerde celvleugel B in de gevangenis van Sint-Gillis.

Ruim 11 procent minder gedetineerden in Brusselse gevangenissen

TDN
© BRUZZ
28/03/2020

Sinds de eerste maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus van kracht zijn, daalde het aantal gedetineerden in de drie Brusselse gevangenissen van 1.086 naar 958. Dat is een afname van 11,7 procent op twee weken tijd. De gedetineerden die hun cel mochten verlaten, genieten meestal van verlengd penitentiair verlof.

De vrouwen- en mannengevangenis van Vorst en het arresthuis in Sint-Gillis, waar personen in voorhechtenis verblijven, telden op 13 maart een totaal van 1.086 gedetineerden. Twee weken later zijn er dat nog 958, zo blijkt uit cijfers die BRUZZ opvroeg bij het Gevangeniswezen van de FOD Justitie. Dat zijn er 128 minder, ofwel een daling van 11,7 procent.

De afname van het aantal gedetineerden kwam in een stroomversnelling sinds de verstrengde maatregelen op 18 maart van kracht waren. Op amper tien dagen tijd mochten 116 gevangenen in Brussel hun cel verlaten, om uiteenlopende redenen die meestal met de coronacrisis te maken hebben.

Lees verder onder de grafiek.

Zo werd aan 43 gedetineerden die vastzaten in een Brusselse gevangenis penitantiair verlof toegekend, minstens tot en met 5 april. Het gaat om acht vrouwen en 35 mannen, van wie vijf in voorhechtenis, die al bezig waren met hun re-integratietraject. Dat cijfer zal niet meer stijgen. "Iedereen die verlof kon krijgen, heeft dat nu gekregen", aldus woordvoerster Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen.

Social distancing

De 43 doorliepen al 24 uur penitentiair verlof en kregen daarop een positieve beoordeling. Wie opgesloten zit voor minstens tien jaar, of wegens terreur- en zedenfeiten komt niet in aanmerking. De lokale politiezones weten op welk adres de gedetineerde verblijft. De maatregel zorgt ervoor dat de social distancing in de gevangenissen beter gerespecteerd kan worden.

De andere 85 zijn te wijten aan een dalende criminaliteit, maar ook aan het feit dat meer verdachten hun voorlopige hechtenis in de gevangenis van Sint-Gillis nu thuis onder elektronisch toezicht uitzitten om onnodige gezondheidsrisico's te vermijden. Tot slot zaten ook enkelen hun straf uit of werden er een aantal overgeplaatst.

De in 2012 gerenoveerde celvleugel B in de gevangenis van Sint-Gillis

| Gevangenen mogen nog buiten, maar slechts in kleine groepen en niet langer per vleugel.

Dat extra veiligheids- en hygiënemaatregelen in de overbevolkte Brusselse gevangenissen nodig zijn, bleek vrijdag toen een eerste besmetting in de mannenafdeling van Vorst bekendraakte. Gedetineerden mogen nog buiten, maar dat gebeurt niet langer per vleugel. "We laten ze in kleinere groepen naar buiten, om de regels van social distancing te respecteren", zegt Van De Vijver.

Gratis telefoonkrediet

De ateliers en de bezoeken zijn tot nader order opgeschort. Om dat te compenseren krijgen gedetineerden 20 euro gratis telefoonkrediet. Voor de Brusselse gevangenissen alleen hoest de overheid zo ruim 19.000 euro op. "Een enorme kost, dus we zullen dat moeten evalueren als de maatregelen verlengd worden", klinkt het.

Skypegesprekken of andere communicatie via het internet zijn niet mogelijk. "Dat brengt heel wat verplaatsingen met zich mee, waardoor de kans op besmetting met Covid-19 enkel groter wordt", aldus Van De Vijver. Bovendien zijn de gevangenissen daarop niet uitgerust en mag je gedetineerden niet zomaar toegang verlenen tot het internet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Vorst , Veiligheid , Justitie , coronacrisis , gevangenis Sint-Gillis , gevangenis Vorst , gevangenis Berkendael , Kathleen Van De Vijver , verlengd penitentiair verlof

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni