De in 2012 gerenoveerde celvleugel B in de gevangenis van Sint-Gillis

| De gevangenis van Sint-Gillis.

Vakbonden: ‘Stop met gezamenlijke activiteiten in gevangenissen’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
18/03/2020

In de gevangenis van Vorst gaan de gezamenlijke activiteiten voor gedetineerden nog steeds door, ook binnenskamers. Verschillende cipiersvakbonden betreuren dat. “Wat gaan we doen als het personeel massaal ziek wordt?”

De coronacrisis heeft ook impact op het gevangeniswezen. Bezoek van externen is er bijvoorbeeld verboden. Net als buiten de gevangenismuren zorgt de verspreiding van het virus ook voor heel wat onrust onder gedetineerden en cipiers. In Hasselt en Mechelen leidde dat gisteren al tot kleine incidenten. Klein bier in vergelijking met Italië, waar sinds het uitbreken van de coronacrisis al minstens twaalf doden vielen bij incidenten in gevangenissen.

In de Brusselse gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendaal is het momenteel nog relatief rustig, leert een belronde langs verschillende vakbonden.

Zowel de liberale als de christelijke vakbond wijzen er wel op dat de gevangenissen van Vorst en Berkendaal nog steeds blijven doorgaan met gezamenlijke activiteiten binnenskamers.

'Gezamenlijke maaltijden of avonden met gezelschapsspelletjes lijken ons echt niet aangewezen.'

Jimmy Verlez (VSOA)

“Er worden bijvoorbeeld nog steeds avonden met gezelschapsspelletjes georganiseerd of gezamenlijke maaltijden,” legt Jimmy Verlez van de liberale vakbond VSOA uit. “Dat lijkt ons in deze tijden toch echt niet aangewezen. Ik heb het voor alle duidelijkheid niet over de wandelingen buiten.”

Verlez wijst erop dat een brede verspreiding van het coronavirus in de gevangenissen dramatische gevolgen kan hebben. “Wat gaan we doen als het personeel massaal ziek wordt?”

Ook zijn ACV-collega Frank Konings deelt de kritiek. “Ik heb die kwestie ook al verschillende keren aangekaart. Maar de richtlijnen worden wel voortdurend bijgestuurd, misschien wordt dat binnenkort gecorrigeerd.”

Enkel een bed

De woordvoerster van het gevangeniswezen legt uit dat de richtlijnen deze woensdagochtend inderdaad gewijzigd zijn, maar enkel voor Berkendaal, waar het gezamenlijke regime nu ook wordt afgeschaft. "In Vorst is er niets in de cellen, zelfs geen stromend water. Dus behouden we daar het gemeenschappelijke regime. Samen eten en samen gezelschapsspelletjes doen zal dus nog steeds kunnen, ja."

Extern gevaar

Het aantal besmettingen binnen de gevangenismuren lijkt tot nog toe nog erg beperkt. “Wie symptomen vertoont, wordt ook meteen afgezonderd,” legt Gino Hoppe van ACOD gevangenissen uit. Een verblijf in de gevangenis lijkt op dit moment nog op een soort quarantaine. “Het grote gevaar is dat de epidemie door externen wordt verspreid binnen de gevangenissen,” weet Hoppe.

Dat lage aantal besmettingen kan snel omslaan, beseffen de bonden. In Sint-Gillis zijn er bijvoorbeeld nog heel wat cellen waar twee gedetineerden samen zitten. En fysieke nabijheid is in de gevangenis moeilijk helemaal te vermijden. “Cipiers zijn bijvoorbeeld wel ongerust over het lijfonderzoek dat ze moeten doen bij de wandelingen van de gedetineerden,” weet Verlez. “Het ontbreekt het personeel dan ook aan materiaal. We hebben bijvoorbeeld wel handschoenen, maar niet genoeg maskers.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus , gevangenis , covid-19

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni