Vijf Brusselse politiezones krijgen een cel Emergency Victim Assistance (EVA) om slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld beter te kunnen opvangen. De agenten krijgen een speciale opleiding.
Seksueel geweld: agenten krijgen speciale training om slachtoffers op te vangen
Doen mee met het project: Sint-Jans-Molenbeek (Politiezone Brussel-West), Etterbeek (Politiezone Montgomery), Evere (Politiezone Brussel Noord), Anderlecht (Politiezone Midi) en Elsene (Politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene). In totaal wordt 125.000 euro verdeeld, aldus staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou in een parlementair antwoord op een vraag van Hilde Sabbe (one.brussels-Vooruit).
De EVA-cel in Elsene zal worden ondergebracht in het politiekantoor Boondaal, in de onmiddellijke nabijheid van de campus van de ULB. Geen onlogische plaats, omdat uit cijfers van het Zorgcentrum na Seksueel Geweld blijkt dat vooral studentens slachtoffer blijken van seksueel geweld.
'Het is belangrijk dat politieagenten hiervoor goed opgeleid zijn en de problematiek begrijpen. Als je daar niet gevoelig voor bent, gaat dat niet'
De EVA-eenheid bestaat uit politieagenten die speciaal zijn opgeleid om slachtoffers van seksueel geweld, zoals verkrachting en aanranding, te begeleiden en te verhoren. "Goed en aandacht en empathisch luisteren naar de verhalen van de slachtoffers: dat is de bedoeling. Een opleiding voorziet in het aanleren van die skills," aldus Ben Hamou.
Intussen hebben reeds 34 inspecteurs zich ingeschreven om in januari de driedaagse opleiding te volgen, met minstens vier agenten per politiezone. “Een succes", aldus de staatsecretaris, die in die interesse een bevestiging ziet van de politiezones om het fenomeen ernstig aan te pakken.
Parallel de opleidingen loopt ook een soort campagne voor de algemene opvangdiensten in politiebureaus om de belangrijkste stereotypen in verband met huiselijk en seksueel geweld te herkennen en te deconstrueren, klinkt het verder.
Ben Hamou voorziet daarnaast ook extra middelen om bijvoorbeeld terminals aan te kopen waarbij de houder een ticket kan nemen om te worden ontvangen voor het indienen van een klacht. Daardoor hoeft een slachtoffer niet hardop uit te leggen waarom die komt, wat soms een drempel kan vormen om aangifte te doen.
Balance ton bar
Alle voorgestelde maatregelen maken deel uit van het actieplan tegen seksueel geweld in het nachtleven van het gewest, naar aanleiding van de beweging "Balance ton bar". Als onderdeel daarvan zullen overigens ook stickers worden verspreid met de contactgegevens van het Zorgcentrum na Seksueel Geweld.
“De bestrijding van geweld tegen vrouwen vormt voor de Brusselse regering een prioriteit", zegt Ben Hamou. "De strijd gaat door.”
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , #balancetonbar , Brusselse politie , Nawal Ben Hamou