De gemeenteraad in Sint-Joost-ten-Node nam gisteren een motie aan die vrouwen tegen seksistisch geweld moeten beschermen. De meerderheid weigerde echter een toevoeging over sekswerkers.
Sint-Joost-ten-Node wil sekswerkers niet extra beschermen
Geweld tegen sekswerkers in Sint-Joost-ten-Node bereikte onlangs opnieuw een dieptepunt in de Noordwijk, toen twee van hen met geweld werden overvallen. Oppositielid Fréderic Roekens (Groen-Ecolo) had daarom gevraagd om een passage die het opzetten van een ondersteuning voor sekswerkers toe te voegen aan een motie die woensdagavond in de gemeenteraad van Sint-Joost-ten-Node werd gestemd. De motie zou vrouwen beter moeten helpen beschermen tegen geweld.
Maar die passage werd geweigerd door de meerderheid. “Wij begrijpen dat niet goed”, aldus Roekens. “Zeker gezien de huidige situatie in de Noordwijk wilden wij graag extra aandacht voor de sekswerkers, mensen die zich vaak in zeer precaire situaties bevinden. Het leek ons niet heel controversieel om deze passage toe te voegen.”
'Kir doet op eigen terrein geen enkele inspanning om sekswerkers te beschermen'
Utsopi, de organisatie die opkomt voor de rechten van sekswerkers, reageert vol onbegrip op de weigering van de meerderheid. De organisatie verwijt burgemeester Emir Kir (PS) dat hij de sekswerkers liever kwijt dan rijk is en hen dus allerminst wil beschermen. “Emir Kir doet graag grote verklaringen als grote 'humanist', maar op eigen terrein doet hij geen enkele inspanning om sekswerkers te beschermen”, zegt de woordvoerster van Utsopi. “Integendeel, hij probeert ze op alle mogelijke manieren uit zijn gemeente te verdrijven.”
De organisatie hekelt de houding van Kir ten opzichte van sekswerkers en dringt aan op overleg tussen de actoren in het veld en de politiek. “Wij vrezen anders voor nieuwe aanvallen op sekswerkers met mogelijk een dodelijke afloop tot gevolg.”
Feminicide
Kir zelf hield het bij een korte reactie op het niet opnemen van de passage over sekswerkers in de motie, die werd ingediend door zijn partijgenoot Yves Bassambi. De motie had tot doel om vrouwen beter te beschermen tegen geweld. Onder meer werd de federale regering opgeroepen om “snel een ambitieus juridisch arsenaal te voorzien om geweld tegen vrouwen te bestrijden en feminicide in het strafrechtboek te erkennen”.
“De motie ging specifiek over de erkenning van feminicide in het Belgische wetboek van strafrecht”, liet hij weten aan BRUZZ. “Dat is een term voor de moord op een of meer vrouwen of meisjes vanwege hun vrouwelijke status.”Roekens: “Zijn sekswerkers dan geen vrouwen misschien? Ik vind dit een zeer vreemde reactie.”
De motie werd, dus zonder de passage over sekswerkers, wel aangenomen.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Veiligheid , sekswerkers , Utsopi , Emir Kir , Frédéric Roekens
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.