Steeds meer patiënten op intensieve zorg: 'Zonder maatregelen wordt stabilisatie moeilijk'

EC
© BRUZZ - Belga
06/10/2020

Zowel in de Kliniek Sint-Jan als in het UZ Brussel blijft op dit moment nog maar één bed op de afdeling intensieve zorgen vrij voor Covid-19-patiënten. Ook in het Sint-Pietersziekenhuis is de voorlopige capaciteit bijna bereikt. "Het is daarom belangrijk dat Covid-19-patiënten goed gespreid worden over verschillende ziekenhuizen heen, zodat iedereen daarnaast kan verderwerken in de reguliere zorg."

De Kliniek Sint-Jan in Brussel-Stad werkt momenteel al volgens fase 1A van het Covidplan, want betekent dat een kwart van hun afdeling intensieve zorgen voorbehouden moet blijven voor coronapatiënten. “Dat zijn bij ons vier bedden, waarvan er nu drie zijn ingenomen”, zegt hoofdarts Kenneth Coenye. “

Ook de patiënten die niet op de intensieve zorg belanden zijn steeds talrijker. "Normaal zouden we maar 16 bedden moeten voorzien op andere afdelingen, maar nu zijn er al 28 bezet met covid-patiënten. We hebben de activiteiten daarom herschikt zodat we 44 bedden kunnen vrijhouden."

Geen uitstel van andere zorg

Voorlopig heeft het ziekenhuis geen andere zorg moeten uitstellen, verzekert Coenye, en ook nog niemand moeten weigeren. Wel is er al één Covid-19-patiënt doorgestuurd naar het ziekenhuis Saint-Pierre in Ottignies, dat onder hetzelfde netwerk valt. “En we hebben zelf nog twee patiënten opgevangen die uit het UZ Brussel kwamen”, zegt Coenye.

Het UZ liet maandag al weten zijn limieten te hebben bereikt. Het ziekenhuis schaalt dus ook al op tot fase 1A. Tussen zaterdag en maandag kwamen er al zes nieuwe patiënten bij, van maandag op dinsdag waren dat er nog eens zes. "Dat is opnieuw een noemenswaardige stijging", zegt het UZ dinsdag in een persbericht. Momenteel worden er 31 patiënten met Covid-19 verzorgd, onder wie acht op intensieve zorgen. Dat betekent dat ook in het UZ nog maar één bed op de intensieve afdeling voorbehouden blijft voor slachtoffers van het coronavirus. De andere bedden moeten vrij blijven voor andere patiënten.

'Het risico is dat niet-intensieve patiënten op een bepaald moment toch intensief worden en dat we hen dan nog zouden moeten doorverwijzen'

Kenneth Coenye, hoofdarts Kliniek Sint-Jan

De stijging lijkt ook in Sint-Jan volop op gang: het afgelopen weekend zag Coenye in zijn kliniek 17 nieuwe coronapatiënten binnenkomen op slechts 48 uur tijd. “Het zag er toen heel slecht uit. Intussen lijkt de situatie wat gekalmeerd, met gisteren maar twee nieuwe Covid-patiënten, maar zonder bijkomende maatregelen vrees ik dat we niet meteen een stabilisatie zullen krijgen", zegt de hoofdarts.

In principe is er nog plaats genoeg om nieuwe coronapatiënten op te vangen, maar niet om hen een plaats te verzekeren op intensieve zorg. "Het risico is dat deze niet-intensieve patiënten op een bepaald moment toch intensief worden en we hen dan toch nog zouden moeten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen. Op zo'n moment wordt het meer risicovol om hen over en weer te sturen", aldus Coenye. Daarom is er alvast een afspraak gemaakt onder de Brusselse ziekenhuizen om niet-intensieve Covid-19-patiënten zoveel mogelijk door te verwijzen naar ziekenhuizen buiten Brussel, waar indien nodig nog meer plaats is op de intensieve afdelingen.

De Kliniek Sint-Jan zal de eigen capaciteit pas opschalen op het moment dat in alle vier ziekenhuizen in hun netwerk meer dan een kwart van hun bedden op intensieve zorg bezet zijn door Covid-19-patiënten. Nu ligt dat aandeel op iets minder dan 20 procent, zegt Coenye. In hun netwerk zitten de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc, de Europaziekenhuizen en de kliniek Saint-Pierre in Ottignies.

Irisziekenhuizen

Binnen het netwerk van Irisziekenhuizen blijft de situatie intussen stabiel, laat de directie weten aan persagentschap Belga. Onder meer het Sint-Pieterziekenhuis en het Brugmannziekenhuis vallen onder deze koepel. De capaciteit die deze zomer werd opgezet is nog niet verzadigd en de algemene zorg van niet-Covid-19-patiënten is nog altijd verzekerd.

Toch denken ze er al vooruit. "Er is een toename van het aantal coronagevallen, waardoor onze ziekenhuizen meer bedden reserveren voor de besmette personen. Daarom vragen we nu de mogelijkheid om gevallen over te brengen naar andere, veel minder getroffen provincies, zodat we de geplande zorgverlening in onze instellingen niet hoeven af te bouwen", zegt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van de Irisziekenhuizen.

In het Sint-Pieterziekenhuis lagen maandag wel 7 patiënten op de afdeling intensieve zorg, zo liet directeur Philippe Leroy weten aan onze redactie. Het ziekenhuis geeft vandaag geen bijkomende cijfers. "Het is wel zo dat we onze limiet bijna bereiken op de intensieve zorg", zegt persverantwoordelijke Nathalie Schaar. "Als we onze normale ziekenhuisactiviteiten willen verderzetten, moeten we driekwart van onze bedden op intensieve zorg vrijhouden voor de niet-Covid-19-patiënten. Het is daarom belangrijk dat Covid-19-patiënten goed gespreid worden over verschillende ziekenhuizen heen, zodat iedereen daarnaast kan verderwerken in de reguliere zorg."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , kliniek Sint-Jan , Kenneth Coenye , coronapatiënten , intensieve zorgen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni