Een bouwwerf in Brussel

| De vakbonden willen dat arbeiders zelf kunnen beslissen of ze het risico nemen om te werken tijdens de crisis. Zij vinden dat bouwondernemingen op dit moment misbruik maken van de grote onduidelijkheid over wat kan en wat niet om hun personeel terug te roepen.

Vakbonden klagen lakse en onverantwoorde houding van bouwsector aan

Godfried Roelant
© BRUZZ
10/04/2020

De vakbondsfederaties zijn niet te spreken over de houding van de werkgeversorganisaties binnen de bouwsector. Die vragen om een doorstart van de werkzaamheden en weigeren voorzorgsmaatregelen in te voeren om de gezondheid van het personeel te beschermen. “Dit is totaal onverantwoord en onaanvaardbaar”, klinkt het fors bij de beroepsverenigingen.

Het controleren van de coronamaatregelen op de werkvloer is een taak die vanuit de federale regering toevertrouwd wordt aan deskundigen en experts. Volgens de vakbondsfederaties is de kans groot dat die bij inspecties binnen de bouwsector op bedrijven zullen stuiten die de opgelegde regels niet al te ernstig nemen.

“Heel wat bedrijven willen zo snel mogelijk de werkzaamheden hervatten en doen er alles aan om een doorstart te forceren. Ze houden daarbij geen of te weinig rekening met de gezondheid van de werknemers”, luiden de vakbondsfederaties de alarmbel. “Personeel wordt aangemaand om weer aan de slag te gaan en loopt daardoor een hoog, of alleszins hoger risico om besmet te worden met het coronavirus. Dat is totaal onaanvaardbaar en onverantwoord.”

‘Lijst met extra dwingende criteria opstellen’

Het grote probleem volgens de centrales is niet alleen dat tal van bouwbedrijven niet alleen de voorzorgsmaatregelen niet respecteren, maar dat er ook geen duidelijke afbakening is van wat beschouwd kan worden als een dringende opdracht.

"Werkgevers gebruiken onduidelijkheden in de wetgeving als een excuus om hun personeel terug te roepen. Maar de beslissing om toch te werken zou bij de arbeider zelf moeten liggen"

Vakbonden ACLVB, ACV en ABVV

“Dat is een manco, zeker nu de bouwindustrie recent onder de noemer van essentiële sectoren is geplaatst. Dat wil zeggen dat de hoogst noodzakelijke ingrepen uitgevoerd mogen worden. Maar zolang niet helder is wat daarmee bedoeld wordt, gebruiken werkgevers het als een excuus om hun personeel terug te roepen. Die beslissing zou bij de arbeider zelf moeten liggen”, zeggen de vakbonden, die voorstander zijn van een vrijwillige keuze van de arbeider om te werken. Die moet met andere woorden zelf kunnen bepalen of hij het risico wil nemen om te werken.

Ondanks de vele overtredingen willen de vakbondsverantwoordelijken niet alle bouwondernemingen over dezelfde kam scheren. Ze roepen wel op om snel een lijst met extra dwingende criteria samen te stellen waaraan iedere actieve speler binnen de sector zich aan moet houden. Op die manier kan de gezondheid en de veiligheid van de werknemers beter gewaarborgd blijven. Zolang dat niet gebeurt, zijn de vakbonden van plan om dwars te liggen bij elke mogelijke piste voor een heropstart van de industrie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Economie , bouwsector , coronavirus , voorzorgsmaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni