| Op de campus van de VUB in Etterbeek vinden elk academiejaar verschillende TD's plaats. Maar die verlopen niet altijd even veilig. (archief)

Verhalen seksuele agressie VUB verzameld: 'Universiteit doet vooral aan damage control'

Godfried Roelant
© BRUZZ
16/06/2022

Een betere begeleiding van studenten die het slachtoffer zijn geworden van seksuele agressie en het verhogen van het veiligheidsgevoel op de campus. Dat is het doel van de Instagrampagina ‘Fraternité & Sororité VUB’. Die verzamelt getuigenissen van studenten en wil zo het probleem op de agenda krijgen aan de Pleinlaan. “Het is tijd dat de doofpotcultuur stopt.”

De VUB bevindt zich nog maar eens in het oog van de storm. Amper zes maanden nadat professor Archeologie D.T. ontslagen werd na meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag, duiken er opnieuw verschillende getuigenissen op over seksuele agressie op de campus in Etterbeek. Een 21-jarige diplomatenzoon zou zich schuldig hebben gemaakt aan seksuele agressie en racistische en vernederende uitlatingen ten aanzien van medestudenten.

De tuchtcommissie van de VUB beliste om de student de toegang tot de campus te ontzeggen. Hij is er enkel nog welkom om examens af te leggen. Zijn straf eindigt wel al op 20 mei 2023. Too little, too late, vinden heel wat studenten, zeker omdat de VUB al in oktober vorig jaar al meldingen had ontvangen over de jongeman.

Van seksuele agressie tot drogeren

Een aantal studenten, die graag anoniem willen blijven, is de lakse houding van de VUB-top beu en zijn daarom gestart met de Instagrampagina ‘Fraternité & Sororité VUB’. Daarop verzamelen ze, eveneens anoniem, getuigenissen van studenten die het slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag.

“We bestaan nog maar twee dagen, maar hebben toch al meer dan tien verhalen binnengekregen. Daarbij zit ook een getuigenis van iemand die in contact is gekomen met de diplomatenzoon. Maar we willen het debat wel breder opentrekken. Want het probleem op de campus is diepgeworteld en structureel. Dat blijkt ook uit wat tal van mensen ons toesturen. Het gaat van seksueel misbruik, tot het drogeren van studenten en racistische verwensingen. Het is duidelijk dat heel veel jonge mensen zich hier al eens onveilig hebben gevoeld.”

‘De VUB is vooral bezig met damage control’

De oprichters hebben voorlopig nog geen contact gehad met het bestuur van de VUB. Maar dat hoeft volgens hen ook niet te verwonderen. “De universiteit hecht enorm veel belang aan haar imago en kan dergelijke verhalen missen als kiespijn. Ze doet vooral aan damage control. Dat merk je ook bij de instanties die instaan voor de begeleiding van studenten die met hun verhaal naar buiten komen.”

"De uitleg van het meldpunt wekt soms de indruk dat ze een aanranding vergelijken met een kapot raam: 'Bel maar eens naar de conciërge voor hulp'."

Oprichters Instagrampagina Fraternité & Sororité VUB

De VUB beschikt over een meldpunt waar slachtoffers terecht kunnen om wantoestanden te rapporteren. Maar dat is voor het collectief een lege doos. “Al te vaak krijg je daar te horen: ‘Ja, we begrijpen dat dit niet aangenaam moet zijn geweest. We raden je aan om contact op te nemen met de studentenpsychologe. En als het nog eens gebeurt, dan kan je misschien ook de conciërge verwittigen, want er is eigenlijk niet veel meer wat we nog kunnen doen’.”

“Het is erg dat ze er vanuit gaan dat het waarschijnlijk nog eens zal plaatsvinden. Zo’n uitleg wekt ook de indruk dat ze een aanranding gelijkstellen met een kapot raam: ‘Bel maar eens naar de conciërge voor hulp’. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Balance Ton Bar

De Instagrampagina telt op dit moment 285 volgers, maar het verleden leert dat verontwaardiging op sociale media kan uitgroeien tot een heuse beweging. Zo telt de pagina Balance Ton Bar, die grensoverschrijdend gedrag in de horeca aankaart, vandaag meer dan 32.000 volgers. “We zullen zien of we evenveel mensen kunnen overtuigen van het belang van deze strijd. Maar we hopen natuurlijk dat we met dit initiatief een aantal zaken kunnen laten veranderen.”

In de eerste plaats denken de oprichters daarbij aan de veiligheid op de campus en de begeleiding van slachtoffers. “Iedereen moet zonder zorgen naar de aula’s kunnen afzakken. En als het dan toch nog fout loopt, dan is het van vitaal belang dat er oprecht en voldoende geluisterd wordt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Veiligheid , Samenleving , Fraternité & Sororité VUB , seksuele agressie , VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni