De Vlaamse regering neemt, in navolging van de Waalse en Brusselse overheid, extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken en dit vanaf komende vrijdag om 18 uur. Dat heeft minister-president Jan Jambon dinsdagavond aangekondigd op een persconferentie. De cultuurhuizen zullen ook in Vlaanderen moeten sluiten, net als de sportinfrastructuur.
Vlaanderen volgt: cultuur en sport moeten dicht, geen avondklok
Na Wallonië en Brussel neemt Vlaanderen ook bijkomende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De coronacijfers stijgen "onheilspellend" en de cijfers van de ziekenhuisopnames zijn "alarmerend", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Daarom neemt de Vlaamse regering extra maatregelen. Die strengere maatregelen moeten er volgens Jambon bij helpen om "het verdomde en hardnekkige virus een forse tik" te geven en nadien "een forse nederlaag" doen lijden.
Rode draad is nog maar eens de oproep om het aantal fysieke contacten te beperken. "We vragen niet letterlijk om in uw kot te blijven, maar wel om zo weinig mogelijk mensen te ontmoeten," aldus Jambon. Vanaf vrijdag 18 uur gaat een reeks verstrengingen in.
Alle cultuurhuizen in Vlaanderen gaan dicht, met uitzondering van de bibliotheken. Ook evenementen met meer dan veertig mensen in een zaal worden stilgelegd: alleen wekelijkse markten kunnen nog doorgaan. Rommelmarkten, kerst- en andere markten worden wel expliciet verboden.
Opvallend: in Brussel wordt er op gemeentelijk niveau nog alles aangedaan om de kerstmarkt Winterpret wel te laten doorgaan. Er werd door de Brusselse regering vorige week ook niet expliciet over markten gecommuniceerd bij de aankondiging van de nieuwe maatregelen. En ook bij de huwelijken en begrafenissen is er een verschil tussen Brussel en Vlaanderen: in Vlaanderen mogen bij beide nog 40 personen aanwezig zijn, terwijl dat in Brussel bij begrafenissen maar 15 personen zijn en bij huwelijken zelfs alleen het koppel en hun getuigen.
Lik-op-stukbeleid
Er wordt gevraagd om maximaal te telewerken. "Dat moet beter dan vandaag," aldus vicepremier Hilde Crevits (CD&V). Winkelen blijft mogelijk, maar er wordt gevraagd om met maximaal twee mensen (twee volwassenen of een volwassene met een minderjarige) naar de winkel te komen.
Bedrijven die door de maatregelen verplicht moeten sluiten, zullen volgens Crevits - net als de cafés en restaurants die eerder moesten sluiten - kunnen rekenen op Vlaamse steun zonder dat ze omzetverliezen moeten bewijzen. Erediensten, begrafenissen en huwelijken worden opnieuw beperkt tot maximaal 40 personen.
Om te komen tot een betere handhaving, wil de Vlaamse regering volgens minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) een "lik-op-stukbeleid" voeren. Zo krijgen controleurs van De Lijn de bevoegdheid om GAS-boetes te geven aan wie op het openbaar vervoer zijn mondmasker niet draagt. Daarnaast wordt aan de federale regering een uitbreiding van de mogelijkheid voor GAS-boetes gevraagd.
Sport en onderwijs
Op het vlak van sport worden alle indoor sportactiviteiten voor wie ouder is dan 12 jaar aan banden gelegd. Voor jongeren onder de 12 jaar zijn er geen beperkingen. Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) benadrukt dat sporten mogelijk blijft. "Blijf dat doen, maar doe dat in beperkte groep van maximaal vier mensen en buiten." Profcompetities kunnen doorgaan zonder publiek. Fitnesscentra, zwembaden en bowlinghallen gaan dicht.
In het onderwijs was er al de verlengde herfstvakantie voor het leerplichtonderwijs (tot 12 november). In het hoger onderwijs schakelt men "zo snel mogelijk en uiterlijk tegen de herfstvakantie" over naar code rood en dus afstandsonderwijs. Weyts vraagt hogescholen en universiteiten wel om contactondewijs mogelijk te maken voor eerstejaars. Vanaf 12 november zouden practica ook opnieuw mogelijk zijn.
Woonzorgcentra en jeugd
In de woonzorgcentra blijft bezoek mogelijk, benadrukt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Maar dat bezoek wordt wel beperkt tot 1 knuffelcontact en maximaal 1 extra contact per twee weken. Voor mantelzorgers wordt het mogelijk om te overnachten in lege kamers van woonzorgcentra. Dat mantelzorgers kunnen overnachten draagt volgens Beke bij tot "de levenskwaliteit van de bewoners" en moet helpen om de zorgverleners te ontlasten. Omdat de ziekenhuizen in capaciteitsnood zitten, wil Vlaanderen ook buffercapaciteit voorzien in de herstelverblijven en revalidatiecentra.
Op het vlak van jeugdactiviteiten worden alle activiteiten vanaf 12 jaar opgeschort, zegt minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). De activiteiten voor -12-jarigen kunnen wél doorgaan, maar overnachtingen kunnen niet. "Dat is geen gemakkelijke beslissing voor de jongeren, maar ze hebben in maart aangetoond dat ze veerkrachtig zijn," aldus Dalle. Buitenspeeltuintjes blijven wel open.
Geen avondklok
In tegenstelling tot Wallonië en Brussel wordt de eerder afgesproken avondklok van middernacht tot 5 uur in Vlaanderen niet uitgebreid. Volgens minister Crevits is er lang over die avondklok gediscussieerd. Zo'n avondklok betekent volgens haar ook "een grote aanslag op je vrijheid," zei ze in Terzake. "Ook in de uren voor middernacht kan je niet met meer dan vier mensen op straat zijn," aldus nog Crevits. Er komt ook geen algehele mondmaskerplicht in de publieke ruimte, zoals die in Brussel wel geldt.
De nieuwe Vlaamse maatregelen tegen het coronavirus hebben voorlopig geen einddatum. De regering gaat dag na dag evalueren. "We hebben geen einddatum," zegt minister-president Jambon. "De druk op de ziekenhuizen moet naar beneden, dat is het fenomeen dat we in de gaten gaan houden.
Als we deze maatregelen drie weken volhouden, zullen we daar de effecten van zien." Jambon roept de Vlaming "met de grootst mogelijke nadruk" op de maatregelen te respecteren. "De tijd van nonchalant gedrag of stoerdoenerij ligt achter ons," aldus Jambon. Als de maatregelen niet worden nageleefd, stevenen we volgens Jambon af op "een echte lockdown" waarbij de welvaart en het welzijn op het spel worden gezet.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , aanpak coronacrisis , Vlaamse coronamaatregelen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.