| Vertegenwoordigers van politiezone Brussel Noord, kunstacademie Sint-Lukas, Espace P en Brabant Shopping stellen de 'safe places' voor in een winkel in de Brabantstraat.

Zestien ‘Safe Places’ moeten veiligheidsgevoel in Brabantwijk verbeteren

MW
© BRUZZ
11/05/2023
Updated: 12/05/2023 10.34u

Vanaf vrijdag kunnen mensen die zich bedreigd voelen of slachtoffer zijn van intimidatie in de Brabantwijk hun toevlucht zoeken in zestien zogenoemde ‘Safe Places’, die te herkennen zijn aan een groene sticker op de vitrine. Een quick win, die het veiligheidsgevoel in de wijk moet verbeteren.

“De laatste drie jaar is hier zowat alles gebeurd dat men zich kan inbeelden,” schetst Mohamed El Hajaiji, voorzitter van Brabant Shopping, de situatie in de Brabantwijk.

Er was het schietincident eind 2021, de moord op de Nigeriaanse prostituee Eunice, de dood van politieagent Thomas Montjoie, drugsoverlast, dakloosheid en de problematiek rond transmigranten. En dan nog te zwijgen over de dagelijkse straatintimidatie die vooral vrouwen ondervinden wanneer ze door de wijk wandelen.

'Safe Places'

Verschillende handelaars, politiezone Brussel Noord, sekswerkersvereniging Espace P en de Sint-Lukasacademie vonden elkaar in hun bezorgdheid rond de veiligheid in de wijk en zaten sinds september 2022 een twintigtal keer bij elkaar. Resultaat: een lijst met twaalf uitdagingen die ze graag aangepakt zien. Omdat structurele maatregelen echter op zich laten wachten, komen de partijen alvast met een quick win: ´Safe Places´.

“Op die plaatsen kan je terecht wanneer je je niet veilig voelt,” legt Olivier Slosse, hoofdcommissaris van politiezone Brussel Noord uit. “De ´Safe Places´ zijn geen verlengde van de politie, maar ze staan via een directe lijn in verbinding met ons, waardoor de interventietijd fors verlaagt.”

"Dit initiatief is vooral gemeenschapsversterkend. Veiligheid gaat niet enkel over daders en slachtoffers"

Olivier Slosse, hoofdcommissaris politiezone Brussel Noord

Olivier Slosse, korpschef politiezone Brussel-Noord portret

Concreet komen er zestien ´Safe Places´ in de Brabantwijk: vijftien in de Brabantstraat en één in de Aarschotstraat. “We zijn het eerste aanspreekpunt voor slachtoffers en kijken welke de eerste noden zijn: soms is dat een luisterend oor of simpelweg het aanbieden van een glas water, soms moeten we de politie bellen”, aldus Mohamed El Hajaiji.

Elke deelnemende handelaar heeft zich vrijwillig aangeboden en kreeg een opleiding in samenwerking met politiezone Brussel Noord. “We blijven evalueren om te kijken of bijkomende opleiding nodig is,” aldus Slosse.

Toch is het niet de bedoeling om politionele taken over te hevelen naar de handelaars. “Dit initiatief is vooral gemeenschapsversterkend. Veiligheid gaat niet enkel over daders en slachtoffers,” zegt Slosse. “Even belangrijk is de vraag hoe de omgeving reageert. Weten dat er mensen in de buurt zijn die kunnen reageren, is een aspect van veiligheid. De handelaars nemen dus geen rol van de overheid over, maar worden gesteund in hun rol als burger.”

Groen logo

De ´Safe Places´ zijn te herkennen aan een groen logo dat ontworpen werd door studenten grafisch ontwerp aan de kunstacademie Sint-Lukas. (lees verder onder de foto)

20230511 Safe Place Brabantwijk

| Elke 'safe place' is te herkennen aan een groen logo op de vitrine.

Ondanks de goodwill van de handelaars, blijft een structurele aanpak nodig. Dat beseft elke partij aan tafel. In de Brabantwijk komt een amalgaam aan problemen samen. Bij burgemeesters Cécile Jodogne (Défi) en Emir Kir (onafhankelijk) blijft de vraag om federale maatregelen dan ook ongewijzigd.

Jodogne wil coördinator over gemeentegrenzen heen

“We hebben lokaal al maatregelen genomen, samen met burgemeester Jodogne, maar we mogen niet vergeten dat ook het federale niveau een rol te spelen heeft,” klinkt het bij burgemeester van Sint-Joost Emir Kir. “Ik wacht op een initiatief van staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) voor een gedegen aanpak van de problemen rond transmigranten in de wijk." Kir kijkt naar het Brusselse gewest voor het probleem van dakloosheid.

Ook Schaarbeeks burgemeester Jodogne erkent dat de ´Safe Places´ vooral een quick win zijn die het veiligheidsgevoel moeten versterken. “Ze bieden geen oplossing voor de problemen in de wijk. Daarvoor zijn andere maatregelen nodig.” Eerder werd de lokale politiezone al versterkt met tien agenten, maar Jodogne wil ook een coördinator aanstellen die de initiatieven die vandaag al bestaan in beide gemeentes (Sint-Joost en Schaarbeek) afstemt op de politiezone Noord.

Deze 16 'Safe Places' in de Brabantstraat en de Aarschotstraat moeten vanaf 12 mei het veiligheidsgevoel in de Brabantwijk verbeteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Veiligheid , Samenleving , Brabantwijk , Brabantwijk Ontspoord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni