In Thurn & Taxis heeft Artsen Zonder Grenzen een triage- en opvangcentrum ingericht voor daklozen met symptomen van COVID-19. In de komende dagen zullen de eerste patiënten er hun intrek nemen. Er wacht wel nog een opleiding voor het personeel. Ondertussen verlengt het Rode Kruis de daklozenopvang in de Trierstraat tot eind mei.
Zo zal de daklozenopvang aan Thurn & Taxis eruitzien
Artsen Zonder Grenzen beheert het centrum samen met de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial en het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen. Artsen of hulporganisaties kunnen daklozen - in principe van eender waar in België - ernaar doorverwijzen als ze vermoeden dat die het coronavirus hebben opgelopen.
Momenteel telt het centrum 58 bedden. "Maar de capaciteit kan op één of twee dagen tijd uitgebreid worden tot 150 of zelfs meer, als dat nodig is", zegt Djoen Besselink, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen."We hebben bij Artsen Zonder Grenzen al heel veel ervaring met infectieziektes. Dit centrum is ongeveer ingericht zoals we onze centra tegen bijvoorbeeld ebola ook inrichten. Al had ik nooit gedacht dat we zoiets in Brussel zouden moeten opstellen." De landencoördinator benadrukt ook dat Artsen Zonder Grenzen over voldoende beschermingsmateriaal beschikt.
Daklozen die aankomen in het centrum worden eerst onderworpen aan een intakegesprek. Daarna kunnen ze douchen en naar het toilet gaan, ontvangen ze een soort "welkomstpakket" met onder andere extra kleding en zakdoeken en krijgen ze een bed toegewezen. Daarnaast zijn er ook onder meer een recreatieruimte, een keuken en een wasserij ingericht.
Testen
De patiënten die in het centrum terechtkomen, worden voorlopig niet getest op het coronavirus, omdat er niet voldoende testcapaciteit is. Artsen Zonder Grenzen zou wel zo snel mogelijk willen starten met testen en is daarover ook in gesprek met de overheid. "Zo zouden we de patiënten kunnen opdelen in bevestigde gevallen en vermoedelijke gevallen." Nu zullen mogelijk ook daklozen met een verkoudheid of griep in het triagecentrum belanden, en voor hen verhoogt het risico op een besmetting met het coronavirus juist.
Het opvangcentrum is op dit moment bedoeld voor patiënten die in thuisisolatie zouden moeten gaan, maar geen thuis hebben. Zolang er capaciteit is in de ziekenhuizen, worden ernstige gevallen dus doorverwezen naar de ziekenhuizen.
De opening staat gepland voor deze week, al is er nog geen precieze datum vastgelegd. Volgens Besselink staan de meeste bedden al klaar, maar moet vooral het personeel nog getraind worden.
(Lees verder onder de foto)
Trierstraat
De daklozencentrum van het consortium van de Franstalige tak van het Rode Kruis, Dokters van de Wereld en het Caw in de Brusselse Trierstraat, wordt dan weer verlengd tot einde mei.
Het opvangcentrum had oorspronkelijk financiering gekregen tot aan het einde van het Winterplan, dat woensdag afloopt. Nu kan het toch toch wat langer open blijven dankzij financiële steun van de FOD Maatschappelijke Integratie en federaal minister van Armoedebestrijding Nathalie Muylle (CD&V).
Momenteel verblijven er 245 daklozen in het centrum. Onder hen zijn vijf personen die ouder zijn dan 60 jaar, maar ook een zestigtal kinderen, waarvan 17 baby's van minder dan drie jaar. De daklozen die in het centrum verblijven vertonen geen symptomen van Covid-19. Om de inperkingsmaatregelen van de federale overheid en de regels rond sociale afstand na te leven zijn er in het centrum markeringen aangebracht op de grond en is er een tweede eetzaal geopend. Het Rode Kruis heeft in dezelfde Trierstraat ook een triage- en opvangcentrum voor besmette daklozen.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , coronacrisis , Artsen Zonder Grenzen , daklozenopvang Thurn & Taxis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.