Verandering is nodig om de toekomst van de Vlaams-Brusselse Media veilig te stellen, maar er blijft ruimte voor onderhandeling. Dat zei Vlaams minister van Media, Cultuur en Brussel Sven Gatz (Open VLD) in de studio van tvbrussel naar aanleiding van het opdoeken van FM Brussel.
Gatz gelooft in de hervormingsplannen van de raad van bestuur van de Vlaams-Brusselse Media, maar gaf wel aan dat de communicatie beter kon. "Het is niet op de meest feilloze manier naar buiten gekomen, zeker niet ten aanzien van het personeel. Daar ben ik mij van bewust."
Net als zijn collega, Brussels minister Pascal Smet, gaf Gatz ook te kennen dat het plan nog kan worden bijgestuurd. "De raad van bestuur, de CEO en het personeel moeten in alle rust de discussie aangaan", klonk het. "Het debat over de toekomstvisie is eigenlijk nog niet gevoerd. De onderhandelingen moeten duidelijk maken of er een draagvlak gevonden kan worden voor het plan. Er zitten heel wat goede zaken in, maar bijstellen is geen taboe."
Volgens de Open VLD-minister is een grondige verandering hoe dan ook noodzakelijk. "Het is geen optie om verder te doen met vier verschillende media. Dat wil niet zeggen dat hier slechte televisie of radio gemaakt wordt. Het gaat erom klaar te zijn voor de toekomst. Iedereen zal zich moeten aanpassen. Als we nu niet veranderen komt er binnen drie jaar een politiek debat omdat er te weinig veranderd is. In het verleden zijn er nog veranderingen geweest: van Deze Maand in Brussel, dat uitging van het verenigingsleven, naar Deze Week in Brussel, naar stadskrant Brussel Deze Week. Dat ging telkens gepaard met schokken en veranderingen, maar het belangrijkste is dat er iets nieuw kwam."
Volgens de toekomstvisie komt er een drietalig digitaal nieuwsplatform waar de regionale televisie en de stadskrant op moeten aansluiten. "FM Brussel is daar voorlopig het kind van de rekening", aldus Gatz. "We bekijken of er dingen zijn die we daar nog kunnen bespreken."
'Stedelijke vibe'
Gatz relativeerde de vele sympathiebetuigingen voor de veroordeelde stadsradio. "We moeten ons daar niet op blindstaren. Op sociale media is een klik snel gemaakt. Bovendien is het wel degelijk de bedoeling dat de stedelijke vibe die FM Brussel kenmerkt verder leeft in de nieuwe structuur. Die boodschap komt blijkbaar moeilijk over."
Tot slot liet de minister verstaan dat de FM-frequentie van de stadsradio in de toekomst kan overgenomen worden door een "private stadszender zoals in andere steden." Gatz verwees daarbij expliciet naar FM Bruxsel, de voorganger van het huidige FM Brussel en destijds de studentenradio van het Rits.
Vlaams-Brusselse Media
Lees meer over: BRUZZ 24 , Vlaams-Brusselse Media
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.