Wallonië mag dan wel een nieuwe gewestregering hebben, in Brussel zal er op korte termijn niets veranderen. MR en CDH hebben in het Brussels Gewest een derde coalitiepartner nodig en de meest voor de hand liggende speler, de Franstalige belangenpartij Défi, blijft weigeren. “Daarbovenop staat er niets in het Waalse regeerakkoord dat we nog niet hebben in Brussel,” zegt Défi-minister Didier Gosuin. Het CDH bevindt zich in Brussel stilaan in een netelige situatie.
Lees ook: Maingain stelt torenhoge eisen
Willy Borsus (MR) volgt Paul Magnette (PS) op als minister-president van het Waals Gewest. De liberaal verlaat zo zijn post als minister van Landbouw in de federale regering en de socialist keert terug naar het burgemeesterschap van Charleroi. Zijn partij verdwijnt na 30 jaar uit de Waalse meerderheid, na de vele graaischandalen waarvan de PS de voorbije maanden het brandpunt werd.
De Franstalige christendemocraten hebben in Wallonië dus bereikt wat ze wilden: een regering zonder de socialisten. Dat ze dat ook in Brussel nog steeds ambiëren, werd onlangs bevestigd door Brussels CDH-minister Céline Fremault.
Respect
Maar die ambitie kan niet worden waargemaakt zo lang CDH en MR in Brussel aan Franstalige kant geen partner vinden. “Wij zijn er in ieder geval nog steeds tegen om alles om te gooien vanwege een gril van Benoît Lutgen (de voorzitter van CDH, red.)", herhaalt minister Gosuin woensdag vanuit zijn auto op weg naar vakantie. Voor hem is het parlementaire jaar in Brussel duidelijk afgesloten met de status quo en zijn er voor het nieuwe jaar, dat begint in september, geen plannen om de Waalse collega’s achterna te gaan. Geen Waals ‘aanzuigeffect’ dus.
“Dat zou dom zijn,” zegt Gosuin. “Want in Brussel hebben we een goed functionerend akkoord met zes partijen, waaronder de Nederlandstalige, waar we ook nog rekening mee moeten houden. Sommige mensen willen dat akkoord misschien respectloos in de vuilnisbak gooien, maar wij blijven respect hoog in het vaandel dragen. In dat opzicht betekent de nieuwe Waalse regering voorlopig niets voor Brussel.”
‘Brussel, nu al voor op Wallonië’
Daarnaast bevat het Waalse regeerakkoord volgens de minister niets wat Brussel nog niet heeft. “Ik ben verheugd dat de Walen eindelijk onze goede ideeën kopiëren over economische rationalisering, belastingsmaatregelen en vereenvoudiging van politieke structuren. Dat zijn dingen die bij ons al langer op tafel liggen. Ten slotte zijn er nog een heel aantal zaken waar wij al wel over spreken (samen met Groen en Ecolo, red.) die CDH en MR niet eens overwegen, zoals de totale decumul en de loonplafonnering voor politieke mandatarissen.”
En zo bestaat er in Brussel een patstelling voor CDH en MR. Ook politiek expert Christian Laporte, journalist bij La Libre Belgique, ziet eigenlijk maar één snelle uitweg. “Met Samusocial bevond de PS-schandaalsfeer in Brussel zich vooral op het niveau van de Stad. De gewestelijke PS blijft gespaard en heeft met de stedelijke collega’s ook snel korte metten gemaakt. Enkel als er een gewestelijke PS’er ‘besmet’ raakt, zou Défi van gedachten kunnen veranderen en dan kan het natuurlijk heel snel gaan," reageert Laporte bij BRUZZ.
Patstelling
CDH kan in Brussel voorlopig dus niets doen, behalve hopen dat Défi (en/of eventueel Ecolo-Groen) toch met de christendemocraten en de liberalen in zee wil. Maar wat als de niet-traditionele partijen het been stijf houden en CDH-MR anderzijds niet aan hun voorwaarden wil voldoen? Dan is het blijven samenwerken met de PS, of principieel uit de Brusselse regering stappen. Minister Fremault wil woensdag niet reageren, Brussels CDH-fractievoorzitter Benoît Cerexhe wil dat wel, en hij kan zich geen van beide scenario’s voorstellen.
“We hebben nu een eerste stap gezet met de Waalse regeringsvorming, ook in Brussel blijven de deuren wat ons betreft open met Défi en Ecolo-Groen. We hopen nog steeds dat ze naar ons toe evolueren de komende weken. Ik kan me eigenlijk moeilijk voorstellen dat dat niet gebeurt.”
CDH breekt met PS
Lees meer over: BRUZZ 24 , CDH breekt met PS
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.