29 bedrijven produceerden een jaar lang geen afval: 'Brussel is onze stadsmijn'

Petra Coene, Steven Grumiau
© BRUZZ
28/05/2019

Circlemade.brussels is een initiatief van het Brussels Gewest om meer aan circulaire economie te doen. De beweging die nu 29 bedrijven bevat, blaast zijn eerste kaarsje uit. Onze redactie ging een kijkje nemen bij één van de bedrijven, BC Materials.

"Brussel kent veel grote werven," vertelt Ken De Cooman, co-oprichter van BC Materials. "Daar graaft men grond uit dat wordt beschouwd als afval, maar wij zien dat als een primaire grondstof. Van die grond maken wij bouwmaterialen als leempleisters, leemstenen en stampleem. Met die leemstenen kun je dan bijvoorbeeld muren metselen. Ze bevatten geen cement en zijn CO²-neutraal."

"De technieken die we toepassen voor het produceren van onze materialen, namelijk het mengen, bevochtigen en samenpersen, zijn eeuwenoude technieken die we hebben geüpdatet met de wetenschappelijke kennis die vandaag tot onzer beschikking staat."

Ken De Cooman, co-oprichter BC Materials en Anthony Naralingom, coördinator circlemade.brussels

| Ken De Cooman (l.), medeoprichter BC Materials en Anthony Naralingom, coördinator circlemade.brussels

BC Materials is een derivaat van het architectenbureau BC Architects dat al veel langer bestaat. "Met wat medestudenten zijn we al een tiental jaar bezig met dit soort activiteiten. Na onze architectuurstudies wilden we meteen zelf projecten organiseren en financieren. Dat waren projecten in landen als Benin en Ethiopië en onze budgetten waren heel magertjes. We voelden ons dan ook genoodzaakt om met lokale materialen te bouwen, waaronder aarde."

"Dankzij dit soort projecten kwamen we in contact met een Europees netwerk van aardebouwers. Zo zijn we uiteindelijk ook de enige master in aardearchitectuur ter wereld gaan volgen, in Grenoble. Al die expertise komt ons nu ten goede. Een jaar geleden hebben we besloten dit als afzonderlijke activiteit, naast ons architectenbureau, verder te zetten."

Samengeperste aarde omgevormd tot leemstenen

| Samengeperste aarde omgevormd tot leemstenen

Volgens De Cooman staat onze economie voor een grote uitdaging. "Het wordt tijd dat we echt rekening beginnen te houden met onze ecologische kosten. Er is een groot probleem met zand, dat wereldwijd quasi op is. BC Materials doet niet mee aan grondstoffenuitputting. We putten geen mijnen uit, maar gebruiken gronden die sowieso uitgegraven moeten worden voor Brusselse infrastructuur."

"Zo hebben we nu al 150 ton 'afval' verwerkt tot bouwmaterialen. Onze stoffen worden niet gevuurd maar samengedrukt, wat betekent dat de chemische samenstelling hetzelfde blijft. Onze materialen zijn ook oneindig herbruikbaar, zonder kwaliteitsverlies."

'Grondstoffen raken uitgeput'

En dat de huidige economie voor een grote uitdaging staat, beseft ook Anthony Naralingom, coördinator van circlemade.brussels: "De lineaire economie geeft geen juiste waarde aan productiemateriaal. Een bedrijf produceert iets met grondstoffen, verscheept het naar de consument die het op zijn beurt na een tijdje als afval beschouwt en weggooit."

"Op den duur zullen onze grondstoffen dan ook gewoon uitgeput zijn. We moeten circulaire economie dus niet alleen maar promoten als iets duurzaams en ecologisch, de huidige economie heeft het ook gewoon echt nodig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Economie , circulaire economie , circlemade.brussels , BC Materials

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni