Zes master studenten Patrimonium van de ULB hebben samen met de Brusselse architect Francis Metzger (ma2) oorspronkelijke plannen van het Brusselse Justitiepaleis teruggevonden. De plannen die nu boven water zijn gekomen zijn een geschenk voor de toekomstige renovatie van het paleis. De plannen bieden immers een goede inkijk in het architecturale brein van Jospeh Poelaert.
De plannen zijn volgens architect Francis Metzger van kapitaal belang. "Het gaat om documenten die getekend zijn door Poelaert zelf. Ze dateren van 1886 en zijn ondertekend door de toenmalige minister van Justitie. Ze zijn erg uitgebreid. Op technisch vlak weten we nu welke elementen we nodig hebben voor de renovatie", aldus Francis Metzger aan BRUZZ.
De plannen werden door de universiteitsstudenten teruggevonden in de privé-archieven van een Brusselse familie die nauw bij de verbouwingen van het paleis is betrokken. De naam van de familie wilde Metzger niet zeggen. Maar volgens enkele onderzoekers, die eerder al wetenschappelijk onderzoek deden naar de plannen van het Justitiepaleis, zouden de die wel eens uit het archief van de familie Storrer kunnen komen. Dat zeggen minstens twee onderzoekers aan de redactie van BRUZZ.
Verbouwingen
Albert Storrer was ingenieur bij het toenmalige ministerie van Bruggen en Wegen. Vanaf 1929 was hij ook conservator van het Justitiepaleis. Hij liet heel wat verbouwingen uitvoeren. En hij was ook verantwoordelijk voor de heropbouw van het Paleis na de zware brand op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is niet denkbeeldig dat Storrer heel wat originele plannen van Poelaert in zijn bezit had.
Er doen zelfs de geruchten de ronde dat er nog één maquette van het Justitiepaleis zou bestaan. En dat ook die ergens in privébezit is. Die maquette dateert uit 1875 en is vrij groot en helemaal uit plaaster gemaakt.
Eerder onderzoek naar plannen
De plannen die nu zijn ontdekt, komen bovenop de vele plannen die eind jaren '80 door KUL-onderzoeker Thomas Coomans werden onderzocht en geïnventariseerd. Die plannen lagen toen in de kelders van het Jubelparkmuseum.
In 2010 werden er ook nog eens ruim 800 plannen geïnventariseerd en overgedragen aan het Rijksarchief. Dat was een onderzoek van Joris Snaut. Hij werkte destijds voor de Regie der Gebouwen. Vandaag is ook hij verbonden aan de Leuvense universiteit.
Nieuwe inzichten
Voor de Regie der Gebouwen is de ontdekking van de plannen een stevige stap vooruit in het renovatieproces. "Het ontdekken van die plannen is zeer belangrijk, ook voor de herinrichting van de binnenkant. Zo zijn we nu al gestart met het vrijmaken van gangen die vroeger gebruikt werden als kantoorruimte, maar die daar niet voor bedoeld waren", zegt Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie.
Momenteel worden in de benedenverdieping van het Paleis vier nieuwe hoog beveiligde rechtzalen gebouwd. Dat doen ze in bestaande zalen volgens het box-in-the-box principe. Die zalen zijn volgend jaar klaar.
Het is nu nog even wat geduld uitoefenen. Tegen 2030, als alles volgens plan verloopt tenminste, is het Paleis helemaal vrij van steigers. Tien jaar later, in 2040, schittert het Paleis ook weer binnenin. Dat zijn in elk geval de streefdatums die nu zijn vooropgesteld.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Justitie , Justitiepaleis , Joseph Poelaert
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.