Maandagavond raakten twee clans binnen de lokale PS-afdeling slaags met elkaar. Letterlijk. Mohamed Azzouzi werd de toegang ontzegd tot een vergadering, waarop zijn aanhangers hem toch probeerden binnen te loodsen. De politie kwam ter plaatse.
Clanstrijd binnen PS Sint-Joost wordt fysiek: partijgenoten raken slaags met elkaar
De PS-afdeling van Sint-Joost-ten-Node hield maandagavond een algemene vergadering aan het Sint-Joostplein. Daarin zou een datum worden vastgelegd voor de verkiezing van de leden van het comité, dat de lokale groep aanstuurt.
Voormalig schepen Mohamed Azzouzi wilde die vergadering bijwonen maar mocht dat niet van de lokale voorzitter Luc Frémal. Volgens die laatste is Azzouzi geen lid meer van de PS.
Azzouzi werd in 2018 door burgemeester Emir Kir (ex-PS) van de lokale PS-lijst geschrapt na absenteïsme en bedreigingen. Een sanctie die hij naar eigen zeggen met succes aanvocht. In 2019 ging hij na een intern conflict wel als onafhankelijke zetelen in het Brussels Parlement. “Daardoor is hij volgens de statuten automatisch niet langer lid van de PS”, verklaart Frémal aan BRUZZ.
'Laat hem binnen'
Maar daar dacht Azzouzi anders over. Met bewijs van het betaalde lidgeld en met huidig schepen Nezahat Namli (PS), haar man en nog enkele andere aanhangers probeerde hij toch binnen te geraken. Het is Luc Frémal zelf die hem tegenhoudt. In een filmpje dat het voorval vastlegt, en dat BRUZZ in handen kreeg, is ook te horen hoe eerste schepen Philippe Boiketé (PS) de voorzitter aanmaant om Azzouzi toch toegang te verlenen. “Hij is lid”, roept Boiketé, “laat hem binnen.” Het is overigens Boiketé zelf die aan het filmen is.
Aanhangers van Frémal antwoorden dan weer dat Boiketé daar niks over te zeggen heeft, omdat hij geen voorzitter is.
Daarop komt het tot duw- en trekwerk, waarbij de man van schepen Nezahat Namli gemeenteraadslid Safa Akyol bij de nek grijpt. De gemoederen bedaarden pas toen Frémal de algemene vergadering opschortte en de politie liet bellen. Die kwam snel ter plekke, maar moest uiteindelijk niet meer ingrijpen, laat de politiezone Brussel Noord weten.
"Ik ben al meer dan dertig jaar socialist in Sint-Joost, en ik betaal elk jaar mijn lidgeld"
'Geprovoceerd'
Mohamed Azzouzi interpreteert het voorval helemaal anders. "Van zodra ik toekwam, nog voor men begon te filmen, zei Luc Frémal dat ik niet binnen mocht. Terwijl ik al meer dan dertig jaar socialist ben in Sint-Joost, en zelfs nog eerste schepen ben geweest."
"Dat ik geen lid meer ben van de PS en daarom niet binnen mocht, klopt niet", gaat hij verder. "Ik betaal mijn lidgeld en ik sta ook op de Gewestelijke PS-ledenlijst. Ik heb ook nooit écht als onafhankelijke gezeteld in het parlement, dus kan mijn lidmaatschap daarom niet kwijt zijn. Dat kan pas na een interne procedure, en die is niet doorlopen." Al leert een bezoekje aan de website van het parlement wel dat Azzouzi daar als onafhankelijk vermeld wordt.
Verwijten
Volgens Azzouzi was het dus net Frémal en enkele getrouwen, die agressief waren. Nezahat Namli ziet dat ook zo. “Toen we het gebouw wilden binnenstappen, werden we al opgewacht door de clan Emir Kir, die ons provoceerde”, zegt Namli. “Normaal wandel je gewoon dat gebouw binnen, maar nu zei Kirs parlementair medewerker Safa Akyol dat hij zou beslissen wie binnen mag en wie niet. Maar hij heeft daar helemaal niks over te zeggen.”
“Vervolgens beledigde hij ons in het Turks”, gaat Namli verder, zelf van Turkse origine. “En tegen mijn man zei hij dat hij zijn bek moest houden. Vandaar dat hij zo reageerde."
Clanstrijd
Dat er twee clans zijn binnen de lokale PS, wordt door diverse bronnen bevestigd, en het is dan ook in het licht daarvan dat dit conflict begrepen moet worden. Emir Kir is weliswaar in 2020 uit de PS gezet vanwege banden met Turks extreem-rechts, toch heeft hij nog goede relaties met enkele PS'ers, onder wie Safa Akyol en OCMW-voorzitter en afdelingsvoorzitter Luc Frémal.
Maar er zijn ook tegenstanders, onder wie dus Nezahat Namli en Mohamed Azzouzi. Ook eerste schepen Philippe Boiketé raakte in onmin met Kir, nadat zijn broer door Kir ontslagen werd, en Philippe Boiketé naar eigen zeggen ook systematisch door Kir werd tegengewerkt.
"Het incident is ronduit vernederend voor de partij"
'Onrechtmatige voorzitter'
Deze tegenstanders beweren regelmatig dat Frémal niet de legitieme voorzitter van de lokale PS-afdeling is, mede omdat hij het OCMW-voorzitterschap combineert met het lokale voorzitterschap, wat volgens hen niet mag. Even vaak noemen ze Frémal de ‘lakei’ van Kir. "Het is een goeie kerel, maar hij staat onder de invloed van Kir, die niet eens socialist is, maar ons wel via Frémal komt zeggen hoe wij onze vergaderingen moeten leiden", zegt Azzouzi daarover.
Dat Frémal onder invloed staat van Kir, ontkent hij met klem. “Ik wil gewoon met Kir samenwerken aan een links project, een samenwerking die trouwens op een algemene vergadering bijna unaniem bekrachtigd werd”, aldus Frémal.
De inzet is natuurlijk de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Philippe Boiketé wil de strijd voor het burgemeesterschap aangaan met Emir Kir, maar wordt daarin niet geholpen door Frémal. Die weigerde bijvoorbeeld Boïketé als chef de file (‘leider’ en meestal ook de lijsttrekker, red.) aan te duiden. “Omdat het comité dat verworpen heeft, maar ook omdat die functie helemaal niet bestaat”, verklaart Frémal.
Sancties
Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Het eerste comité vindt begin december plaats, een datum voor een volgende algemene vergadering ligt nog niet vast. Wel maakt Frémal zich sterk dat er sancties zullen volgen. “Dat bekijken we samen met het PS-hoodkwartier op de Keizerslaan ”, zegt Frémal. De Brusselse PS-voorzitter Ahmed Laaouej wil voorlopig niet reageren op het incident. Vast staat dat het conflict de Franstalige socialisten geen goed doet. "Het incident is ronduit vernederend voor de partij", besluit Namli.
In maart zijn er binnen de PS op alle niveaus verkiezingen, ook op lokaal niveau. Of Frémal daarna nog voorzitter zal zijn, moet nog blijken.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Sint-Joost-ten-Node , Politiek , clanstrijd , Emir Kir , verkiezingen 2024
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.