Eva Kamanda heeft samen met Kristof Bohez een boek geschreven over haar overgrootvader François Kamanda. Tijdens hun zoektocht naar zijn levensverhaal, kwamen ze ook een vergeten pagina in de Brusselse geschiedenis tegen. Heel wat Congolese Brusselaars zijn samen al vroeg in de Tweede Wereldoorlog in het verzet gegaan tegen de Duitse bezetter.
'Een verzwegen leven' luidt de titel van het boek. De auteurs zijn tijdens hun drie jaar durende onderzoek naar eigen zeggen "van de ene verrassing in de andere getuimeld." Zelfs de eigen familie heeft al die tijd over de heldendaden van de Congolese Brusselaars gezwegen, omdat ze er weinig of niks van wisten.
"Dat hij als 'Sujet Congolais' zijn leven heeft gewaagd", zegt Eva Kamanda in A La Carte, "is een zotte verrassing en iets dat bij het grote publiek nog steeds volslagen onbekend is." Tijdens de Duitse bezetting had François Kamanda zijn eigen kapperszaak in Etterbeek. Mogelijk diende die als 'brievenbus' tijdens het verzet. In elk geval wierp Kamanda's boezemvriend Isidore Bataboudila zich in die jaren op als officieuze burgemeester van de zwarte vrienden in Brussel in hun verzet tegen de Duitse bezetter.