À La Carte met Robert Esselinckx: 'Brusselse politici moeten minder polarisering opzoeken'

Frank Hoornaert
© BRUZZ
13/06/2024

Het wordt voor Groen-kopstuk en formateur Elke Van den Brandt knap lastig om een meerderheid op de been te brengen in Nederlandstalig Brussel. "Als je Fouad Ahidar uitsluit, verzeil je snel in een Brusselse Vivaldi-coalitie van de verliezers," zegt voormalig TV Brussel-hoofdredacteur Robert Esselinckx.

"Ahidar heeft de ervaring van het terrein, brengt argumenten aan die iedereen begrijpt, bijvoorbeeld over het gebrek aan netheid en veiligheid, dat dikwijls wijken het hardst treft die het al moeilijk hebben", zegt Esselinckx.

Ahidar is dan ook een geliefde politicus. "De man heeft een hoge aaibaarheidsfactor, praat even makkelijk Nederlands en Frans en kiest - mag ik het zeggen? - voor eigen volk, voor de Marokkaanse gemeenschap", zegt Esselinckx. "Hetgeen je vreemd genoeg ook bij de PS terugvindt van stemmenkanon Ahmed Laaouej en aftredend Brussels staatssecretaris Nawal Ben Hamou."

Uniek

Ook al is Ahidars verkiezingszege vrij uniek in onze nationale geschiedenis – een éénmanspartij die op eigen kracht meteen drie zetels in de wacht sleept – is het nog maar de vraag of de andere fracties met de partij willen samenwerken.

De verkiezingen hebben bevestigd dat religieuze overtuigingen een belangrijke factor zijn geworden in de Brusselse politiek. "Dat is moeilijk verteerbaar voor de MR en niet in het minst voor kandidaat-minister-president David Leisterh", aldus Esselinckx. "Ahidar, MR en PS vinden elkaar weliswaar in hun gezamenlijk verzet tegen het mobiliteitsplan Good Move, maar dat is dan weer een brug te ver voor Groen."

Op apegapen

"Aan Franstalige kant zal de as MR-Les Engagés de komende vijf jaar bepalend zijn, ook in Brussel. Maar na het laat-maar-bollen-beleid van ex-minister Sven Gatz (Open VLD) en ex-minister-president Vervoort (PS) ligt de financiële situatie in Brussel op apegapen. De toekomst ziet er niet bepaald rooskleurig uit. Sommigen spreken van een 'financiële tsunami' die op ons afkomt."

Voor Esselinckx staat het als een paal boven water dat de volgende Brusselse regering "keuzes zal moeten maken", zoals over metrolijn 3, de zes politiezones, het megalomane Kanal-project en de grootte van de ministeriële kabinetten. "Maar ze doet best niet voort met geld uitgeven aan vzw's die het verschil niet maken."

Esselinckx conculdeert: "De Brusselse politici zullen bij de 'core business' moeten blijven, elkaar moeten vinden en op persoonlijk vlak 'coulanter' met elkaar moeten worden in plaats van de polarisering op te zoeken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni