Bij BRUZZ verzamelen we de hele week de beste budgettips en ook betaalbare cultuur is belangrijk. Het Kaaitheater probeert sinds 2021 om hun tickets zo toegankelijk mogelijk te maken met het 'Pay What You Can'-systeem. Daarbij geven bezoekers zelf aan hoeveel geld ze aan hun ticket kunnen besteden.
Verschillende cultuurhuizen in Brussel bieden goedkopere tickets aan voor zij die het nodig hebben. KVS biedt bijvoorbeeld 'Het Goedkoopste Ticket' aan. Dat is vaak een ticket dat de helft goedkoper is dan een normaal toegangsticket. Bij de AB kan je dan weer een solidariteitsticket kopen of geld doneren, zodat iemand anders dan met dat geld naar een concert kan gaan.
Bij Volta en het Kaaitheater hebben ze nog een ander systeem ontwikkeld om iedereen de kans te geven op een cultuurbezoekje, het 'Pay What You Can'-systeem.
"We hebben het concept afgekeken van het Verenigd Koninkrijk, waar het al langer is", zegt Valerie Vernimme, zakelijk coördinator van het Kaaitheater. "Wij geven de bezoekers een lijst met prijzen, waaruit ze kunnen kiezen. De adviesprijs is onderstreept en is de prijs van een normaal ticket, dan zijn er ook nog twee categorieën lager en hoger."
"Mensen die het zich kunnen veroorloven kunnen dan kiezen voor een duurder ticket en mensen die het minder breed hebben kunnen dan aan een goedkoper tarief hun ticket bemachtigen. Wij hangen ook geen voorwaarden vast aan onze regeling zoals maximumleeftijden, want wij kunnen niet oordelen over de financiële status van iemand", aldus Vernimme.
Oorsprong in coronatijden
In het begin van corona maakte het Kaaitheater de keuze om hun tickets allemaal aan te bieden aan tien euro: "In andere cultuurhuizen zag je vaak halflege zalen, maar bij ons was dat niet het geval."
Daarom werd dan ook beslist in het voorjaar van 2021 om te beginnen experimenteren met de 'Pay What You Can'-tickets, gekoppeld aan een enquête, zodat het Kaaitheater zicht kreeg op hun bezoekers.
Verjonging
"Uit die enquête bleek dat 25 procent van de deelnemers voor het eerst het Kaaitheater bezocht en dat 45 procent jonger was dan 35. We konden dus concluderen dat het concept leidde tot een verruiming van ons publiek maar ook een verjonging."
Na het invoeren van de vrijblijvende tickettarieven zijn de inkomsten van het Kaaitheater stabiel gebleven: "Genoeg mensen kiezen ervoor om de adviesprijs te betalen of zelf een beetje meer en daardoor kunnen we dit systeem in stand houden", besluit Vernimme.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , culture , Kaaitheater , pay what you can