Lokale brouwers houden de moed erin: 'Brussel moet weer Brussels bier drinken'

Maarten Verdoodt
© BRUZZ
15/04/2021

Ondanks de coronacrisis zijn er de afgelopen tijd enkele nieuwe Brusselse bierbrouwerijen bijgekomen. De meest recente is Brasserie de la Mule in Schaarbeek, maar ook in Anderlecht bruist het. Want naast de jonge brouwers van L'Ermitage heeft brouwerij La Jungle er haar plek ingenomen. Om verder te kunnen groeien én te overleven klinkt eenzelfde kreet: "De cafés moeten zo snel mogelijk open."

Niet enkel de cafés zitten op hun tandvlees door de coronacrisis, ook de lokale brouwerijen proberen verbeten het hoofd boven water te houden. Toch konden enkele dappere Brusselaars er niet aan weerstaan in dit verwarrende tijdsgewricht met een eigen brouwerij te beginnen.

"De brouwcultuur in de stad herleeft", zegt Joël Muly van brouwerij La Mule. Zijn brouwerij is de eerste nieuwe in Schaarbeek sinds het vertrek van brouwerij Roelants in 1966. "We moeten terug naar de tijd van Bruxelles bruxellait", vindt hij. "Toen had je op elke hoek van de straat een café en dronken ze daar het bier van de brouwerij naast de deur."

Online soelaas

De lockdowns hebben jonge brouwerijen zoals La Mule geen goed gedaan. Joël zal binnenkort zijn eerste bier noodgedwongen online verkopen in blik. Ook bij brouwerij La Jungle uit Anderlecht hadden ze het zich anders voorgesteld.

Zij bestaan nu bijna een jaar en huizen sinds kort in Studio CityGate, de tijdelijke invulling in de fabriek van een voormalig farmabedrijf in Anderlecht. "We wilden vooral in de Brusselse cafés onze bieren op de kaart zetten", begint Christophe Bravin van La Jungle. "Dat is niet gelukt, dus doen we het online. We produceren nog niet veel, dus valt de impact van corona nog mee."

Bij iets grotere lokale brouwerijen is de crisis wel voelbaar. Zo trok Brasserie de la Senne pas nog naar de supermarkt met hun bier, om de verkoop op peil te houden. Ook de recent geopende brouwerij aan Tour & Taxis bracht een extra kost met zich mee.

Brouwgemeente Anderlecht

Bij L'Ermitage, net als La Jungle en het bekende Cantillon gesitueerd in brouwgemeente Anderlecht, zorgen de gesloten cafés voor 30 tot 40 procent minder omzet. "De sfeer is bedrukt", zegt Nacim Menu, één van de co-oprichters.

"Wij hebben ook een café in de buurt van de Parvis van Sint-Gillis. We investeren elk jaar meer en meer, maar nu zijn we enkel nog een put aan het dempen. Als dit nog langer duurt dan begin mei, dan wordt het helemaal zorgwekkend."

Als de coronacijfers het toelaten zouden de café-terrassen opnieuw openen op 8 mei. Een datum die alvast met stip in de agende staat van verschillende lokale Brusselse brouwerijen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni