Erasmushogeschool zet in op meertaligheid: 'Taal waarderen bevordert het leren'

KVDP, LV
21/09/2023

Aan Gare Maritime heeft de Erasmushogeschool donderdag het academiejaar feestelijk geopend. De opening stond in het teken van meertaligheid, een thema waar de hogeschool ook de rest van het jaar mee aan de slag gaat. Veel Vlaamse rectoren willen dat er soepelere regels komen om anderstalige bachelors aan te bieden. En met twee op de drie studenten die thuis een andere taal dan het Nederlands spreken, is ook de Erasmushogeschool daar vragende partij voor.

Het aantal inschrijvingen aan de Erasmushogeschool stijgt dit jaar globaal genomen met 21 procent en het aantal graduaten met zo'n tachtig procent. Onder de ingeschreven studenten merkt de directie dat de thuistaal lang niet altijd Nederlands is. Uit een eigen bevraging blijkt dat ongeveer twee op de drie studenten van de Erasmushogeschool thuis een andere taal spreekt.

Dat is de reden dat de hogeschool dit jaar op het thema meertaligheid focust, verklaart Dennis Cluydts, algemeen directeur van de Erasmushogeschool: "In de eerste plaats zetten we al jaren in op taalontwikkelend lesgeven. Ook krijgen studenten die een curriculum volgen met het keuzevak Spaans of Duits een vrijstelling voor dat vak als ze kunnen voorleggen dat ze een andere taal op een bepaald niveau beheersen. Op die manier waardeer je de taal van de student en dat bevordert het leren."

Soepelere taalwetgeving

Deze week hebben verschillende Vlaamse rectoren een pleidooi gehouden voor soepelere regels om meer Engelstalige opleidingen te kunnen aanbieden. Ook de Erasmushogeschool is vragende partij, en daar toont Vlaams minster van Brussel Benjamin Dalle begrip voor. "Dat is niet alleen belangrijk omdat hier zoveel talen gesproken worden, maar ook omdat Engels de lingua franca is bij academisch onderzoek", klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni