Voor kansarme alleenstaande moeders en gezinnen zijn dit nog moeilijkere tijden. Dat zegt Nasci, het dienstencentrum voor kansarme zwangere vrouwen, alleenstaande moeders en gezinnen. Zij kunnen er nu alleen nog terecht voor spullenhulp, maar ook dat wordt moeilijker. "Momenteel kunnen wij nog wel verder, maar als wij nog een maand moeten draaien zonder dat er materiaal binnenkomt, weten wij niet of we nog gaan kunnen bedelen."
De Schaarbeekse vzw Nasci ondersteunt kansarme zwangere vrouwen, alleenstaande moeders en gezinnen uit heel het gewest. In normale omstandigheden komen er wekelijks veertig gezinnen over de vloer.
Zo organiseert Nasci onder meer wekelijkse activiteiten, veelal voor alleenstaande vrouwen en hun kinderen. "Vooral om het sociaal isolement te doorbreken, zodat zij een fijn moment kunnen hebben", legt stafmedewerker Lavina Giudice uit. Maar door de coronamaatregelen heeft de vzw alle activiteiten stopgezet. "Een grote ramp", klinkt het. "Vaak hebben zij niemand anders dan Nasci. Wij zijn hun familie, zoals zij vaak zeggen."
'Geen geld voor eten'
De doelgroep van Nasci ondervindt al de zware gevolgen van de coronacrisis. "Iedereen moet nu binnenblijven, maar veel gezinnen wonen met hun kinderen in te kleine woningen, kraakpanden, zolders en kelders, in zeer slechte omstandigheden", zegt Giudice.
"Sommige mensen klussen bij om rond te komen, maar dat kan nu niet meer." Daardoor vallen inkomsten weg en hebben sommige ouders het zelfs moeilijk om voedsel te kopen. "Ik heb deze week nog een moeder gezien die kapster aan huis is. Die zei dat ze geen geld meer had om eten te kopen. En de werking van voedselbanken is uit noodzaak ook beperkt."
Spullenbedeling
Voor benodigdheden voor baby’s, kinderen en hun moeders kan men wel nog terecht bij Nasci. Zaken als kledij, luiers, verzorgingsproducten en speelgoed worden op voorhand klaargezet. De spullenbedeling gaat verder, op afspraak.
Maar ook dat wordt moeilijker. Door de coronacrisis kan de vzw geen nieuwe spullen meer ontvangen. “Momenteel kunnen wij nog wel verder, maar als wij nog een maand moeten draaien zonder dat er materiaal binnenkomt, weten wij niet of we nog gaan kunnen bedelen", vreest Giudice. Zij benadrukt hoe belangrijk deze dienst is. "Zij kunnen niet hamsteren zoals veel gezinnen doen. Daar hebben zij de middelen niet voor."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Schaarbeek , Samenleving , coronacrisis , Kansarmoede , alleenstaande ouders , nasci
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.