Ondernemers Stalingradwijk in financiële moeilijkheden door metrowerken

Carl Theunis, Jasmijn Post
© BRUZZ
27/01/2022
Updated: 28/01/2022 17.34u

Handelaars in de Stalingradlaan en de Lemonnierlaan houden maar ternauwernood het hoofd boven water. Drie van hen zijn al failliet gegaan sinds de werkzaamheden aan metro 3, nog eens zo’n twintig zaken zitten in financiële moeilijkheden. Dat schat de voorzitter van de handelaarsvereniging Stalem, Noureddine Layachi.

In het restaurant T’chabola, in één van de kleurrijke containers van 'Stalingrad Village' dat handelaars een tijdelijk onderkomen geeft, zijn de zitplaatsen leeg. Uitbater Allal Boujnan hekelt dat de MIVB minder reclame voor het tijdelijke containerdorp heeft gemaakt dan beloofd.

Ook betreurt hij de strenge regels rond schadevergoeding voor de overlast van de werf. Die zijn in 2018 in een ordonnantie vastgelegd. Maar die eisen zijn te hoog, vindt Boujnan. Want veel handelaars zien het bedrag – dat varieert tussen 2.000 tot 2.700 euro – aan hun neus voorbij gaan.

Zo moet de zaak op of aan het terrein van een bouwplaats gelegen zijn. De bouwplaats moet het autoverkeer of het openbaar vervoer hebben stilgelegd. Alle rijstroken moeten geblokkeerd zijn. De werken moeten gedurende 29 opeenvolgende kalenderdagen plaatsvinden. Als het verkeer tijdelijk werd hersteld tijdens deze periode, heeft de ondernemer geen recht op een vergoeding.

Lemonnnierlaan

Omdat alleen in de Stalingradlaan het verkeer volledig is stilgelegd, maken enkel in die straat ondernemers kans op een werfvergoeding. Dat terwijl ook in de Lemonnierlaan een aantal handelszaken volledig zijn afgesneden van passanten.

Hisham Al Rayas opende enkele jaren geleden een schoenenwinkel. Daar heeft hij vandaag spijt van. Hij richtte al een boze brief aan het college van burgemeester en schepenen. Zo klaagt hij dat er in het nauwe, doodlopende voetpad voor zijn winkel zich ’s nachts mensen met minder goede bedoelingen verzamelen die dingen willen doen buiten het zicht van hun medemens. Er is al een keer ingebroken omdat er geen sociale controle is. Een grote container blokkeert het zicht waardoor mensen niet zien dat de winkel open is.

"Je moet het meemaken om het te begrijpen," schrijft hij in zijn brief aan het schepencollege. Hij vraagt een financiële compensatie te krijgen voor de overlast.

schoenenwinkel.jpg

Een doodlopend voetpad naast de werken leidt naar de schoenenwinkel (links).

Wervenordonnnantie herevalueren?

Al Rayas heeft geen antwoord op zijn brief aan het schepencollege ontvangen, noch op zijn tweede poging die rechtstreeks aan de bevoegde schepen, Fabian Maingain (Défi) was gericht. Ook onze redactie heeft na herhaaldelijke pogingen bijna 24 uur later geen reactie van het kabinet-Maingain mogen ontvangen.

Bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen) laat weten dat ze zich realiseert dat de impact van een langdurige werf in combinatie met de pandemie groot is. "Ik heb begrip voor de grieven van de handelaars ter plekke, en de Brusselse regering ondersteunt hen, met de wervenvergoeding maar ook met de steunmaatregelen vanwege de pandemie."

In het pact Toots Tielemans is een compensatie budget van in totaal 17 miljoen euro dat volgens de wervenordonnantie wordt uitgereikt, dat is het dubbele van wat normaal wordt voorzien. "Die wervenordonnantie is een wettelijk instrument, maar als na evaluatie blijkt dat aanpassingen nodig zijn, dan kan dat in overleg met het parlement," stelt de minister nog.

Ombudsman en facilitator

"We hebben een ombudsman en een facilitator die altijd bereikbaar zijn. Maar natuurlijk kunnen ze niet altijd alles direct oplossen," zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme. Ook laat ze weten dat er in de Stalingradlaan wel degelijk reclame is gemaakt en dat er bijkomende signalering wordt geplaatst in de Lemonnierlaan, zodat bezoekers de weg naar winkels beter vinden.

De bouwwerkzaamheden in de Stalingradwijk zijn in oktober 2020 begonnen en zullen nog minstens tot 2024 duren.

Bekijk hier wat sociologe en filmmaakster Chérine Layachi heeft te vertellen over de wijk of lees ons interview met haar.

Chérine Layachi is één van de makers van de documentaire 'Stalingrad, avec ou sans nous ?'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Mobiliteit , Stalingradlaan , Lemonnierlaan , Metro 3

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni