In A La Carte legt socioloog en VUB-emeritus Mark Elchardus een direct verband tussen de hoge werkloosheidsgraad in Brussel bij jongeren en het falende migratiebeleid. "Hoe kunnen kinderen en kleinkinderen van migranten optornen tegen de zwarte markt van 100.000 mensen zonder papieren? In Brussel is het probleem niet meer te beheersen."
In zijn nieuwste turf 'Reset' poneert Elchardus de stelling dat samenlevingen het beter doen als ze, ondanks hun diversiteit, erin slagen om een gevoel van gemeenschap en van gedeelde lotsbestemming te creëren: "Christendemocratie en sociaal-democratie zijn twee vormen van gemeenschapsdenken geweest die Europa na 1945 hebben gemaakt tot wat het is, maar zijn vandaag te veel met het liberale denken meegegaan en zijn in grote mate verwaterd."
"Een moderne, werkbare gemeenschap kan niet zonder migratie, maar moet die ook onder controle houden," vindt Elchardus. Open grenzen vind hij drie keer verkeerd: "zowel voor het land van aankomst, de betrokken migrant als voor het land van herkomst." Hij pleit voor een puntensysteem: "Welke mensen willen we?"
"Brussel is een verbrokkelde stad met groepjes die naast elkaar leven, maar niet met elkaar." Elchardus herkent een proces van gemeenschapsvorming in Vlaanderen en Wallonië, maar niet in Brussel. "Brussel heeft te weinig inspanningen geleverd om van de diversiteit een gemeenschap te maken en is te laks omgegaan met agressie zowel tegen als van de politie."