Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft maandag op het Vrijheidsplein in Brussel 20.324 handtekeningen ontvangen die verzameld werden door Belgische ngo's. Met de handtekeningen roepen Belgische burgers op tot een nationaal verbod op de handel met illegale nederzettingen in bezette gebieden.
Meer dan 20.000 handtekeningen voor Belgisch verbod op handel met bezette gebieden
De actie in Brussel is het orgelpunt van de campagne Made In Illegality, die onderdeel is van een Europees burgerinitiatief. In een jaar werden meer dan 20.000 handtekeningen verzameld om de aandacht te vestigen op de handel met bezette gebieden.
De kolonisatie van bezet gebied is namelijk een oorlogsmisdaad en een schending van het internationaal recht, klinkt het. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld de invoer van producten uit de bezette Oekraïense gebieden al verboden, maar de invoer van producten uit de Israëlische nederzettingen in Palestina blijft ze wel toestaan.
"Als je het voorbeeld van Palestina neemt: het gaat over het in beslag nemen van land of kolonisten die bijvoorbeeld op dagelijkse basis hun land innemen en op die manier de fundamentele rechten van Palestijnen schenden", legt Willem Staes, beleidsmedewerker bij 11.11.11, uit.
Pioniersrol
Een wettekst die de handel met bezette gebieden verbiedt bestaat nog niet in België, of zelfs in andere Europese landen. Het zou betekenen dat ons land een pioniersrol op zich neemt.
"We hopen dat België zelf het voortouw neemt. Dat kan ook juridisch, want daar hebben we wettelijke haalbaarheidsstudies over laten uitvoeren", aldus Staes. Minister Dermagne belooft dat de regering eraan blijft werken om Palestina zo snel mogelijk als een staat te laten erkennen.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Economie , Palestina , protest Palestina-Israel , Pierre-Yves Dermagne