Filip Meysman, prof biogeochemie, over resultaten: 'We moeten deze trend verderzetten'

EDF
© BRUZZ
18/03/2022

Op drieduizend plekken in de stad werd een maand lang de concentratie stikstofdioxide gemeten voor CurieuzenAir. Maar hoe moeten we de getallen interpreteren? Professor Filip Meysman, professor biogeochemie aan de Universiteit Antwerpen, licht toe.

De resultaten hebben we enerzijds te danken aan corona. Er is minder verkeer in de stad door telewerk. "Maar er is ook een structurele verbetering. Dat heeft te maken met de strengere regels van Europa", vertelt professor Meysman. "Een lage emissiezone invoeren werkt. Dat zien we in resultaten."

Op zwarte en paarse punten zijn circulatieproblemen. "Die kunnen we verbeteren door circulatieplannen te bestuderen. We moeten de verkeersdruk naar beneden halen, we zijn er nog niet."

Of we ooit we ooit minder dan 10 halen? "We moeten de trend verderzetten. Er is werk aan de winkel. Maar we gaan elektrischer rijden en dat zien we in de cijfers. Ik hoop dat we binnen een aantal jaren goede luchtkwaliteit hebben, ook in het centrum", aldus de UA-professor.

Getallen tussen 6 en 60

"Het getal representeert de concentratie van stikstofdioxide", legt Meysman nog uit. "Dat is een gas en heeft een impact op onze gezondheid als we dat inademen. Hoe hoger de concentratie, hoe hoger de gezondheidsimpact."

De getallen in Brussel zitten tussen 6 en 60. De luchtkwaliteit is het beste bij het getal 6. "Er zijn twee getallen die je moet in het oog houden", licht Meysman toe. "10 en 40. 10 is de drempelwaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarbij de eerste gezondheidseffecten kunnen geconstateerd worden. Alles onder 10 is heel goede luchtkwaliteit."

40 is de drempelwaarde van de Europese Unie. "Als je daarboven zit, is dat eigenlijk niet toegelaten. Daar is de concentratie zo groot, dat je je burgers daar eigenlijk niet aan mag blootstellen."

Filip Meysman over resultaten: "Concentratie stikstofdioxide boven de 40 niet toegelaten"

Meer CurieuzenAir

Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni