Gifgroen kanaal vol dode ratten en vissen: 'Waarschijnlijk toch blauwalgen aanwezig'

MVH, PJS
© BRUZZ
24/07/2019

De kwaliteit van het water in de kanaalzone heeft te lijden onder de hittegolf. Bepaalde delen van het kanaal kleuren steeds groener, wat wijst op de toename van algen. Mogelijk zelfs blauwalgen, die giftig zijn voor mens en dier. "We hebben daar nog geen uitsluitsel over, maar het wijst wel in die richting", zegt de Haven van Brussel. Het kanaal ligt ook vol dode vissen en zelfs ratten.

Blauwalgen zijn giftig voor mensen en honden. Irritatie van de luchtwegen, diarree en maagklachten,... Het zijn slechts enkele van de mogelijke gevolgen die zich kunnen voordoen bij contact. Doordat ze ook ingeademd kunnen worden, is de boodschap om afstand te bewaren van besmette waterlopen en vijvers.

Nadat BRUZZ beeldmateriaal van de wateroppervlakte tussen Ninoofsepoort en Sainctelette overmaakte aan de Haven van Brussel, antwoordt die dat er een reële kans bestaat dat blauwalgen hun intrede hebben gedaan. Een wateranalyse moet volgende week uitsluitsel geven.

Leefmilieu Brussel heeft de afgelopen weken wel al op andere plekken blauwalgen gespot. Aan de Redersbrug over het kanaal, in de Leybeekvijvers in Watermaal-Bosvoorde en in het Koning Boudewijnpark bevindt zich al zeker blauwalg.

Zuurstoftekort door hitte

De micro-organismen zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën, die zich goed ontwikkelen bij hoge watertemperaturen en in water waar weinig stroming is. Daarom is het tijdens de hittegolf van de komende dagen extra uitkijken. Ook de aanwezigheid van veel organisch afval in water bevordert hun groei. "Deze factoren verklaren waarom de Zenne, vijvers en het kanaal extra gevoelig zijn voor blauwalgen", zegt Sylvian Godfroid, woordvoerder van de haven.

Zuurstof is enorm belangrijk voor leven in en op het water in Brussel. Bij deze hitte daalt de concentratie zuurstof sterk, onder andere door de toename van groene algen, die intussen al een aantal weken actief zijn in Brusselse wateren. Cyanobacteriën, zoals blauwalgen ook genoemd worden, zorgen voor extra ontregeling van de zuurstofbalans. Zeker 's nachts, wanneer ze er grote hoeveelheden van gebruiken.

Een laag zuurstofgehalte werkt dan weer vissensterfte in de hand, zoals blijkt uit bovenstaande beelden. Ook watervogels blijven niet gespaard door de hitte. Zij lopen een verhoogd risico op botulisme, een spierziekte die eveneens fatale gevolgen kan hebben.

Afval in kanaal

| Dode vissen, vogels en ratten in het kanaal

Verscherpte controle

Leefmilieu Brussel volgt de situatie nauwlettend op wegens de extreme temperaturen. In het bijzonder de vijvers die in het verleden al werden getroffen. Volgens persverantwoordelijke Mohamed Nayt worden gemiddeld 20 procent van de 54 vijvers die beheerd worden door Leefmilieu Brussel jaarlijks getroffen door blauwwieren. Daarom worden er steeds bordjes geplaatst om voorbijgangers te waarschuwen.

Indien je zelf ontwikkeling van blauwalgengroei merkt, dan kan je dit aangeven bij de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Sint-Jans-Molenbeek , Milieu , blauwalgen , giftig , kanaal , hittegolf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni