Van de nieuwe coronabesmettingen in Brussel, is ongeveer de helft afkomstig van terugkerende reizigers. Een week geleden was dit nog maar een derde. Veel van die besmette reizigers komen terug uit Marokko: 11,3 procent van hen test positief bij terugkomst. Volgens Nabila, die onlangs naar Marokko reisde, is de grote circulatie van het coronavirus wel niet het gevolg van een te lakse vaccinatiepolitiek.
Nabila is nog maar net weer thuis na een familiebezoek in Marokko. Het land kleurt volledig rood op de coronakaart, maar dat lijkt een groot deel van de bevoking niet te deren.
"De Marokkaanse cultuur is anders. Mensen geven hier sneller een kus, ook wanneer dat nu door de coronacrisis eigenlijk niet kan. Zelfs wanneer je positief bent, durven ze je al thuis uit te nodigen voor een koffie."
'Lage vaccinatiegraad is geen politiek probleem'
Amper 38 procent van de Marokkaanse volwassen bevolking is volledig gevaccineerd. Dat zorgt ervoor dat het virus snel circuleert en een op tien reizigers die terugkeert uit Marokko vandaag positief test. Maar dat is volgens Nabila niet te wijten aan een te lakse vaccinatiepolitiek.
"De overheid doet er alles aan om de mensen aan te sporen om zich te laten inenten. Er wordt gesensibiliseerd op de stranden en er rijden bussen door het centrum van de stad om mensen te informeren. Het probleem van de lage vaccinatiegraad ligt bij de mensen zelf, of toch een deel ervan," aldus Nabila nog.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , coronabesmettingen , reizigers , Marokko