Maron waarschuwt Vivaqua dringend orde op zaken te stellen

Godfried Roelant, Lis Vanheule
© BRUZZ
25/01/2023
Updated: 25/01/2023 18.00u

Vivaqua kampt al maanden met informaticaproblemen waardoor een vierde van het klantenbestand al sinds de zomer geen facturen meer krijgt. Eind vorige week liet de maatschappij weten dat ze de waterprijzen wil laten stijgen met 14,5 procent.

Vivaqua is de enige watermaatschappij voor het Brussels Gewest, maar de werking van het bedrijf loopt al maanden moeizaam door informaticaproblemen. Daardoor ontvangt een deel van het klantenbestand geen tussentijdse facturen meer en ook de klantendienst kan hen niet verder helpen. Door de informaticaproblemen kunnen ook heel wat nieuwe klanten zich niet aansluiten.

Brussels minister van Water Alain Maron (Ecolo) is verrast door de aanhoudende problematiek: "Elk bedrijf kan tijdelijk te maken krijgen met informaticaproblemen, maar dat dit zolang aansleept, is ongelofelijk."

Hoewel hij zich dus stoort aan de gang van zaken bij Vivaqua, kan hij naar eigen zeggen niks bijsturen aan de interne werking, want de watermaatschappij ligt niet onder gewestelijk beheer: "Momenteel kan ik niet meer doen dan hen dringend te verzoeken zaken op de orde te stellen."

Door de facturatieproblemen zitten heel wat Brusselaars met vragen over hun betalingen aan Vivaqua.

Prijsstijging

Vivaqua vroeg eind vorige week de toestemming aan de Brusselse regulator Brugel om de tarieven voor kraantjeswater te verhogen met 14,5 procent, als gevolg van de inflatie en onderhoudskosten.

Vorig jaar stegen de kosten van de werken aan het netwerk en de productie-infrastructuur met gemiddeld 19 procent, terwijl de lonen van het personeel vijf maal geïndexeerd werden, wat een meerkost van tien miljoen euro betekende.

Doordat de waterprijs niet automatisch geïndexeerd wordt, dekken de inkomsten van Vivaqua niet langer de kosten.

Op dit moment heeft Vivaqua een gecumuleerd tekort van bijna 1 miljard euro. De Brusselse overheid staat al garant voor 300 miljoen euro en keerde de maatschappij de laatste drie jaar voor meer dan 78 miljoen euro aan subsidies uit. Nog eens tien miljoen euro kwam van een lening van finance.brussels.

Tegemoetkoming

Eerder liet Maron wel al weten dat de toegang tot drinkwater voor kwetsbare gezinnen gegarandeerd blijft. Maron zal daarom aan de regering voorstellen het bedrag van de sociale tegemoetkoming op te trekken voor de desbetreffende huishoudens met het zogenaamde BVT-statuut.

“Het doel is om de prijsstijging voor de 160.000 betrokken huishoudens zoveel mogelijk te beperken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni