Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) en Brussels staatssecretaris van Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit) verzamelden met de CEO van de openbare omroep, Frederik Delaplace, en andere genodigden aan de rand van de 28 meter diepe put achter het huidige omroepgebouw voor een kleine ceremonie.
Volgens Delaplace zit het project op schema, zowel qua timing als budget. Als alles goed gaat, zal het gebouw in het najaar van 2026 klaar zijn. De hele verhuizing zal een jaar duren. "We blijven het project beheren als een goede huisvader", legde de CEO uit.
De VRT betaalt het gebouw zelf. Dat kan dankzij opbrengsten uit de verkoop van een deel van de gronden aan het Brussels Gewest en de lagere energie- en onderhoudskosten die het nieuwe gebouw met zich zal meebrengen.
Nieuwe buurt
Delaplace riep de beleidsmakers wel op om te blijven werken aan de mobiliteit in de buurt van de nieuwe mediacampus, waar ook de Franstalige RTBF een nieuwe hoofdzetel bouwt. "Momenteel is het op veel dagen een platte ramp", zei hij daarover.
Terwijl het huidige gebouw van de omroep een doolhof van gangen en liften is, moet het nieuwe heel open en horizontaal zijn. Rond de nieuwe gebouwen zal een nieuw stadsdeel verrijzen. "Momenteel is het een gesloten burcht", legde staatssecretaris Persoons uit. "Er komen niet alleen de gebouwen van VRT en RTBF, maar ook woningen, winkels, scholen en een campus voor hogescholen, maar ook veel park en openbare ruimte."
Mediaminister Dalle drukte nog eens zijn tevredenheid uit over de keuze om in Brussel te blijven. "De VRT hoort als grootste cultuurinstelling van het land in de hoofdstad van Vlaanderen."