Minister voor Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), wil de situatie bij het Zuidstation op de lange termijn aanpakken, zegt ze tijdens de grootschalige actie van verschillende overheidsdiensten deze zaterdag. Ze kijkt daarvoor naar de verschillende betrokken partners en het Crisiscentrum.
Minister Verlinden over Zuidstation: 'Op lange termijn de grond van de zaak aanpakken'
Met de actie van zaterdag, wilde de minister aangeven dat ze de veiligheid rond het Zuidstation serieus neemt. Ze laat weten dat ze de komen dagen ook verder werkt aan langetermijnacties. "We moeten de kern van het probleem natuurlijk ook aanpakken. Er passeren hier dagelijks 50.000 reizigers, wat neerkomt op een stad in de stad."
De minister benadrukt dat er in het verleden al hard is gewerkt op vlak van preventie en dat dat werk door zal gaan. De volgende uitdaging volgens haar is "een omgeving te creëren waar criminaliteit geen plaats heeft. Er zijn heel wat mensen aangehouden, dus laten we hopen dat deze actie ook als voorbeeld dient voor iedereen die overweegt hier criminele activiteiten te ondernemen."
Verlinden benadrukt dat het niet alleen om een politioneel probleem gaat, maar dat er ook bepaalde maatschappelijke problemen moeten worden aangepakt. Ze denkt dan aan "aanpak van armoede, huisvesting, drugsverslaving en de verloedering van infrastructuur," zegt ze tegen persagentschap Belga.
Een grootschalige politieactie als die van deze zaterdag zal geen dagelijks kost zijn. "Wel willen we met gerichte acties laten zien dat we hier prioriteit aan geven, dat we van Brussel-Zuid een veilige en leefbare plaats willen maken."
'Zwarte piet niet doorschuiven'
De burgemeester van Sint-Gillis, Jean Spinette (PS), is tevreden met de komst van de minister van Binnenlandse Zaken. "Rudi Vervoort (minister-president van Brussel,red.) is geen minister van Binnenlandse Zaken en ook niet de minister van Justitie," benadrukt hij. Dat terwijl een deel van de problemen rond het station wel de inspraak vragen van deze ministers.
Spinette benadrukt dat hij niet de zwarte piet wil doorschuiven naar de federale regering, maar zegt aan BRUZZ dat hij op zoek is naar samenwerking. Eén van de doelstellingen die hij graag gerealiseerd zou zien, is meer politieaanwezigheid in en rond het station.
Het Federaal Crisiscentrum coördineert de acties samen met het Brussels Gewest. Verlinden streeft ernaar om op lange termijn een beroep te doen op de verschillende partners om de kern van het probleem aan te pakken.
'Institutioneel debat'
Over de problemen rond het Zuidstation moet wellicht ook nog een institutioneel debat komen. Dat geeft Verlinden toe in een interview aan de VRT. Volgens haar zijn de bevoegdheden moeilijk af te bakenen als het gaat over de problemen rond de stationsbuurt van Brussel-Zuid. Verlinden is ook minister van Institutionele Hervormingen en wil - naar aanleiding van de verkiezingen van 2024 - de staatstructuur herbekijken en eventueel vereenvoudigen.
Dealen met drugs
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , Dealen met drugs , Zuidstation