Circulatieplan Schaarbeek: Rubensstraat wil geen pineutstraat worden

Sarah Declercq
04/09/2022

Terwijl het circulatieplan Good Move ervoor heeft gezorgd dat belangrijke verkeersassen eenrichtingsstraten werden, werd de residentiële straat Rubensstraat in Schaarbeek daardoor opeens een belangrijke verkeersader. De bewoners zijn een collectief gestart en hopen dat hun straat toch nog een eenrichtingsstraat wordt. ‘Het was een politieke keuze van het Schaarbeekse college.’

In de Rubensstraat in Schaarbeek hangen overal posters uit: 'Rubens apaisée' (Rubens gesust), terwijl de 'apaisée' doorkruist is en eronder 'en danger' werd bijgevoegd (in gevaar).

De Rubensstraat is een verbindingsweg tussen het Liedtsplein en de Brabantstraat en het gebied rond het stadhuis. Vanwege het circulatieplan Good Move zijn de nabijgelegen Haachtsesteenweg en de Koninklijke Sinte-Mariastraat een eenrichtingsstraat geworden, maar daardoor wordt de hoofdzakelijk residentiële Rubensstraat opeens een belangrijke verkeersader.

Rubensstraat collectief good move 2022-09-04_at_12.42.38_1.jpeg

De bewoners van de Rubensstraat zijn dan ook niet tevreden met dat deel van het circulatieplan. “In de Rubensstraat is er afgeweken van het principe van Good Move om doorgaand verkeer buiten de verkeersluwe wijk te houden, en niet erdoor te sturen. Dat was een politieke keuze van het Schaarbeekse college”, legt Gideon van verkeersveiligheidscollectief 1030/0 uit. “In principe zou daar ook het doorgaand verkeer geknipt moeten worden. Nu is er toch nog een sluipweg voor het verkeer dat van Zaventem/Evere komt en richting het centrum van Brussel wil, en omgekeerd."

Pineut

De bewoners van de Rubensstraat zijn aldus een collectief gestart, genaamd 'Rubens Go 2030' en kwamen vrijdag voor het eerst bijeen. Ze willen vermijden dat ze een 'pineutstraat' worden. Dat is de naam die in Vlaanderen al eens wordt gebruikt voor straten die na de invoering van een circulatieplan toch beduidend meer verkeer blijven slikken dan voordien.

“De vrees van alle bewoners is dat het verkeer niet gaat verbeteren en heel waarschijnlijk nog gaat verslechteren, terwijl die nu al verre van ideaal is," zegt bewoner Stef.

Ook bewoonster Fabienne Seveillac zegt zich nu al niet veilig te voelen in de straat. "Er wordt constant getoeterd, er zijn jongeren die straatraces houden, er wordt steeds dubbel geparkeerd… Er is geen dag die voorbijgaat dat ik er zonder gevaar kan fietsen," aldus Fabienne.

Al heeft de gemeente wel enkele ingrepen gedaan voor de Mariaschool, eveneens gelegen in de Rubensstraat. Zo werd er onder meer een bredere stoep aangelegd. "Ze hebben moeite gedaan, maar het was slechts een cosmetische ingreep," aldus nog Fabienne.

Rubensstraat_2022-09-04_at_12.42.39_1.jpeg

Volgens de bewoners zal het verkeer in de straat enorm toenemen vanwege de invoering van Good Move. Ze hopen dat dit nog beperkt kan worden. “Volgens Telraam gaan er nu al reeds zo’n 3.000 a 4.000 auto’s per dag door. Wie weet wat dat binnenkort wordt? Het oorspronkelijk doel was de straat net te ontlasten," zegt Gideon.

"Door de week wordt de straat door veel pendelaars gebruikt. En in het weekend wordt het de parkeerplaats van de Brabantstraat," zegt ook Fabienne. "Good Move was zeker nodig, en we zijn er absoluut niet tegen. Maar de gemeente heeft compromissen gemaakt en het probleem is dat onze straat hierdoor de riool wordt."

De betrokken bewoners hebben al enkele verbeteringsvoorstellen klaarstaan: zo willen ze van de straat eenrichtingsverkeer maken (geheel of gedeeltelijk) of kan de straat volgens hen zelfs doodlopend worden.

Bevoegd schepen Adelheid Byttebier (Groen) wil de situatie in de straat zien verbeteren, zegt ze in La DH. Aan de circulatie wordt echter nog niet geraakt. Over drie maanden volgt een evaluatie.

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni