In 2050 zal Brussel, net als Parijs, grotendeels hetzelfde klimaat kennen als de Australische hoofdstad Canberra nu. Dat blijkt uit een studie die woensdag gepubliceerd werd in het wetenschappelijke blad PLOS ONE.
In 2050 zal Brussel hetzelfde klimaat kennen als Canberra nu
Tijdens de warmste maand zal de maximumtemperatuur in onze hoofdstad waarschijnlijk stijgen met 5,2 graden Celsius, wat neerkomt op een stijging van de gemiddelde jaartemperatuur met 1,8 graden Celsius. Bovendien zou het kwik mogelijk zelfs in de koudste maand niet meer onder het vriespunt duiken.
Londen zal zich tegen 2050 klimaatgewijs kunnen spiegelen aan het huidige klimaat van Barcelona, Madrid aan dat van hedendaags Marrakesh en Stockholm zal aanvoelen als Boedapest anno 2019. De onderzoekers van de Zwitserse universiteit EPF Zürich namen aan de hand van 19 variabelen, zoals de temperatuur en de neerslaghoeveelheid, het klimaat van zo'n 520 wereldsteden onder de loep.
Door de toekomstige temperatuur van verschillende steden te vergelijken met de huidige situatie in andere, warmere steden, willen de wetenschappers de gevolgen van de opwarming van de aarde tastbaarder maken.
Optimistische modellen
"De bedoeling van het artikel is iedereen te doen begrijpen wat de impact zal zijn van de klimaatverandering", zegt een van de auteurs, de Belg Jean-François Bastin. Voor hun schattingen baseerden de onderzoekers zich opzettelijk op optimistische modellen die ervan uitgaan dat de CO2-uitstoot zich halverwege de eeuw zal stabiliseren.
Uit de bevindingen blijkt dat steden die in het noordelijk halfrond liggen binnen een dertigtal jaar op vlak van klimaat te vergelijken zullen zijn met steden zoals we ze nu kennen, die 1.000 kilometer verder in het zuiden liggen. In Europa zal de gemiddelde zomertemperatuur met 3,5 graden Celsius stijgen terwijl de gemiddelde wintertemperatuur met maar liefst 4,7 graden de hoogte ingaat.
Nog dramatischer zijn de klimaatswijzigingen in de tropen. Steden rond de evenaar blijven dan wel gespaard van een grote opwarming van hun klimaat, maar zullen daarentegen in toenemende mate te kampen hebben met buitensporige weersomstandigheden zoals extreme droogte en hevige regenval, gevolgd door zware overstromingen.
Politieke en infrastructurele uitdagingen
De auteurs van de studie besluiten dat ongeveer 77 procent van alle steden op aarde hun klimaat op opvallende wijze zullen zien veranderen, terwijl de rest met "nieuwe, extreme" omstandigheden te maken zal krijgen die tot hiertoe ongezien zijn in grote steden.
Dat betekent volgens de onderzoekers onder andere nieuwe politieke en infrastructurele uitdagingen. "We zijn hierop absoluut niet voorbereid. Het plannen van de klimaatsverandering moest gisteren al begonnen zijn. Hoe sneller we daarmee starten, hoe kleiner de impact", klinkt het tot slot.
Lees meer over: Wetenschap , Milieu , droogte , klimaat
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.