's Nachts is er veel licht in Brussel en dat is een slechte zaak voor allerlei planten en beestjes. Dat zeggen verschillende wetenschappers aan RTBF. Al zijn er ook oplossingen.
'Nachtverlichting is slecht voor dieren en planten'
"Sommige insecten worden aangetrokken door licht, maar voor andere insecten is het licht dat er 's nachts is niet goed", zegt René-Marie Lafontaine van het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen. "Zo zijn er vuurvliegjes, die zelf licht maken om een partner aan te trekken. Maar er is overal licht, dus heeft hij geen kans meer."
Voor de slechtvalk is het vele licht dan weer een goede zaak. "Trekvogels vliegen 's nachts boven Brussel. Met al dat licht kunnen slechtvalken nu ook 's nachts jagen", aldus Lafontaine.
Planten
Kunstlicht kan ook slecht zijn voor planten, zegt Pierre Meerts, botanicus aan de ULB. "Planten kunnen de lengte van de nacht heel precies meten. Het stadslicht kan hen verkeerde informatie geven, waardoor ze op andere momenten in bloei gaan."
"Bij bomen die dichtbij een lantaarnpaal staan, hebben de takken vaak nog later in de herfst hun bladeren", aldus Meerts.
Aangepaste verlichting
Toch bestaan er mogelijkheden om de straatverlichting aan te passen zodat de impact op dieren en planten zo klein mogelijk is. Zo is de verlichting aan het Rood Klooster aangepast om de vleermuizen niet te storen, weet RTBF. "Het licht is er oranjerood, een kleur die voor vleermuizen veel minder zichtbaar is", legt Pierrette Nyssen van natuurvereniging Natagora uit.
Daarnaast is het ook mogelijk om de straatverlichting aan te passen naar de reële noden, met behulp van lampen waarvan de intensiteit kan aangepast worden naargelang het tijdstip. In de Hallepoorttunnel wordt dit al toegepast.
Lees meer over: Wetenschap , nachtverlichting , straatverlichting , fauna , flora
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.