Van paraboolvluchten tot experimenten in Noorwegen: wie aan het Jetse Sint-Pieterscollege zijn middagpauzes opoffert voor de fysica, wordt ervoor beloond. Dit jaar gaat leerkracht Erik De Schrijver met vier toegewijde laatstejaars naar New Mexico, waar ze bij het Amerikaanse ruimteagentschap NASA onderzoek doen naar straling op grote hoogte.
Sint-Pieterscollege Jette naar NASA met eigen stralingsexperiment
Een experiment bij de topinstelling voor ruimtevaart. Hoe hebben jullie dat geflikt?
Erik De Schrijver: We zitten al een aantal jaar in het wereldje, natuurlijk. Op een ruimtevaartcongres in Europa hebben mensen ons doorverwezen naar het High Altitude Student Platform (HASP), een samenwerking van de NASA en de universiteit van Louisiana. Via HASP hebben we het project ingediend, en als eerste zelfstandige Europese school zijn we geselecteerd. We konden aantonen dat we al zeven jaar dat soort experimenten uitvoeren, en dat heeft ongetwijfeld in ons voordeel gespeeld.
Het kost wel wat, 1.500 euro per persoon voor de reis en nog eens 1.000 euro voor het experiment. Maar de school deelt in de kosten, en ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de jeugddienst van de gemeente Jette financieren mee. Op school verkopen we zelfs spacecake om geld in te zamelen – de brave versie weliswaar (lacht).
"Met een weerballon willen we onder meer nagaan of de hoeveelheid straling op grote hoogte afhankelijk is van de zon"
Waarover gaat jullie experiment precies?
De Schrijver: Met een weerballon willen we onder meer nagaan of de hoeveelheid straling op grote hoogte afhankelijk is van de zon. Geen baanbrekend onderzoek, maar die kennis kan helpen om de werking van satellieten te verbeteren. In het hoge noorden bijvoorbeeld is de gps-ontvangst erg slecht, maar niemand weet waaraan dat ligt. Ons onderzoek kan helpen om te begrijpen hoe dat komt.
Ondertussen hebben jullie al een mooie traditie van fysicaprojecten. Hoe is dat begonnen?
De Schrijver: Ik ben een ruimtevaartfanaat. Een googlezoektocht in 2004 bracht me bij America’s other space program, waarvoor scholen wetenschappelijke experimenten kunnen uitvoeren. Zo hebben wij dat voor het eerst kunnen doen. Die dingen zijn in de loop van de jaren groter en beter geworden. Toen we ons tienjarig jubileum vierden, zat elke generatie met open mond te kijken naar wat hun opvolgers hadden gedaan.
Volgend jaar werken we mee aan de tweede Belgische studentensatelliet bij de universiteit van Luik, en daar zal een klein experimentje van het Sint-Pieterscollege bijzitten. Een team van leerlingen heeft de voorbije twee jaar aan de elektronica gewerkt, een ander team begint nu aan de software. Binnenkort hebben we dan hopelijk ons eerste experiment aan boord van een satelliet.
Leerkracht en leerlingen waren ook te gast in onze radiostudio. Bekijk hier het fragment.
Lees meer over: Jette , Wetenschap , Sint-Pieterscollege Jette , NASA , stralingsexperiment
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.