De VUB en het Institut Jules Bordet gaan samen een nieuwe kankerbehandeling uitwerken en toepassen bij patiënten. Daarbij worden radioactieve deeltjes rechtstreeks geïnjecteerd, zodat ze uitzaaiingen beter kunnen bestrijden.
VUB en Jules Bordet rollen unieke kankerbehandeling uit
“We weten dat bestraling werkt tegen kanker,” zegt professor Tony Lahoutte, diensthoofd nucleaire geneeskunde aan de VUB. “Maar uitzaaiingen behandelen met straling van buitenaf is moeilijk. Met deze techniek, waarbij we de straling rechtstreeks in het bloed brengen, kunnen we de uitzaaiingen veel efficiënter bereiken.”
Voor de patiënt zijn er relatief weinig bijwerkingen. “Je bent wel even radioactief,” zegt Lahoutte. “Daarom blijf je voor de behandeling één à twee nachten in het ziekenhuis.” De techniek op zich bestaat al een tiental jaar, maar pas recent zijn er nieuwe medicijnen ontwikkeld.
8 miljoen euro
“Deze samenwerking van de VUB en Jules Bordet (dat gespecialiseerd is in kankerbestrijding, red.) is uniek in Europa, zelfs in de wereld,” verzekert professor Lahoutte. “We waren al pioniers in dit type onderzoek. En nu is het de eerste keer dat we niet alleen nieuwe producten ontwikkelen, maar ze ook meteen toepassen bij de patiënt.”
Dat kan dankzij de steun van Association Vinçotte Nuclear – een vzw van kernreactorregulator Vinçotte. Met een gift van 8 miljoen euro kan de VUB twee nieuwe laboratoria bouwen aan het UZ in Jette. Het Jules Bordet-instituut kan extra kamers en toestellen voorzien voor de toepassing van de behandeling, in zijn nieuwe ziekenhuis in Zellik.
Lees meer over: Brussel-Stad , Jette , Wetenschap , VUB , Tony Lahoutte , Jules Bordet , kanker , radiotheranostiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.