Drie jaar vertraging, te duur en te diep. Het project voor een nieuwe metrolijn door Schaarbeek en Evere roept hoe langer hoe meer weerstand op, zowel bij experten als bij burgers.
| De ingebruikname van de nieuwe metro tussen het Noordstation en Bordet werd opgeschoven tot in 2028.
Begin september schoof Beliris, het samenwerkingsverband tussen de federale regering en het Brussels Gewest, de verwachte ingebruikname van de nieuwe metro tussen het Noordstation en Bordet op tot in 2028. Dat is in één keer drie jaar later dan eerder aangekondigd en maar liefst tien jaar later dan de timing die naar voren werd geschoven in het gewestelijk mobiliteitsplan Iris 2. “Elke keer dat we het project verder bestuderen, herbekijken we ook opnieuw de planning,” zegt Cédric Bossut. “Bij het indienen van de vergunningsaanvraag hebben we de wettelijke termijnen van de verschillende procedures opgeteld en kwamen we tot de conclusie dat de vorige planning niet realistisch was. Bijkomende beroepsprocedures, zoals voor de klassering van de Rigasquare, kunnen het project nog verder vertragen.”
Waarom is de vergunningsaanvraag niet eerder ingediend?
Cédric Bossut: Het dossier was klaar in januari, maar we kregen pas in juli een antwoord van de regering. Beliris is een federale instelling en wij kunnen niet verder werken zonder goedkeuring. Daar komt dus de zes maanden vertraging vandaan, zonder een polemiek te willen starten. Terwijl we wachten op de bouwvergunning zitten we niet stil. Er lopen al procedures voor aanbestedingen en andere voorbereidingen. Zo winnen we tijd.
In buitenlandse steden lijkt de bouw van metrolijnen sneller te kunnen. Waarom hier niet?
Cédric Bossut: We zijn gaan kijken in Frankrijk. Daar hebben ze een speciale wet gestemd voor de bouw van nieuwe lijnen rond Parijs. Die wet bepaalt dat het project prioritair is. Zo is er geen vergunning nodig. In België ligt dat moeilijk. Wallonië heeft zoiets geprobeerd, maar het Grondwettelijk Hof ging niet akkoord.
Hoeveel heeft de metro al gekost en hoeveel geld zal nog nodig zijn?
Cédric Bossut: Voor de studies hebben we tot nu toe ongeveer 7 miljoen euro uitgegeven. Dat is niet zoveel voor een project van deze omvang. Het stuk tussen Noord en Bordet zal 950 miljoen euro kosten. Soms hoor ik mensen zeggen dat het allemaal niet berekend is. Daar word ik wat nerveus van. Met de ombouw van de premetro tussen Noord en Albert en de aankoop van nieuwe metrostellen erbij, komen we aan een totaal van ongeveer 1,7 miljard euro.
Is er zekerheid over die financiering?
Cédric Bossut: Er is een akkoord tussen Beliris en de hoofdstedelijke regering. We hebben dat akkoord in een conventie gegoten en die is goedgekeurd door de twee regeringen. Beliris betaalt 500 miljoen euro in tien jaar, dus 50 miljoen per jaar. De rest komt van het gewest. Het klopt trouwens niet dat er geen geld meer zou zijn voor andere dingen. Ons jaarbudget is 125 miljoen euro en de MIVB heeft een investeringsbudget van 5,2 miljard euro. Er zal dus nog ruimte zijn om ook in bus en tram te investeren.
De nieuwe metrolijn zal tussen 25 en 30 meter diep liggen. Waarom?
Cédric Bossut: We hebben ervoor gekozen om een tunnelboormachine te gebruiken en niet te werken met cut-and-cover (open bouwputten, red.). Met die machine kan je onder alle huizen en leidingen een tracé uitgraven, terwijl je anders afhankelijk bent van het stratenpatroon. In Schaarbeek zouden we bijvoorbeeld massaal moeten onteigenen, want er zijn niet genoeg brede en rechte straten om een metro net onder het straatoppervlak aan te leggen. Vroeger deden we het wel zo, maar tegenwoordig wordt overal de tunnelboormachine ingezet. We kunnen het vandaag niet meer maken, ook politiek, om littekens te maken in de stad, zoals vroeger met de Noord-Zuidverbinding. Het gaat ook sneller en kost uiteindelijk ongeveer evenveel, zo’n 30 miljoen per kilometer tunnel.
Nadeel is wel dat het voor reizigers langer duurt om het perron te bereiken.
Cédric Bossut: Volgens onze berekeningen gaat het om twee tot tweeënhalve minuut. Dat is vergelijkbaar met het station Kruidtuin dat we vandaag kennen. Mensen zijn bereid om die twee minuten erbij te nemen als het aangeboden vervoer snel en efficiënt is. Voor een bus die maar 10 kilometer per uur rijdt, doen ze dat niet. Er lopen wel nog bijkomende studies om de bereikbaarheid met de liften te verbeteren.
Kijk op 2017
Lees meer over: Brussel , actua , Kijk op 2017 , metrolijn 3 , Cédric Bossut , Beliris
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.