Shutterstock

Botanisch Brussel

Red Naomi: Op Valentijn kost een rode roos drie keer zoveel

Andy Furniere
© BRUZZ
14/02/2025

Red Naomi

  • De roos Red Naomi werd in 2006 op de bloemenmarkt geïntroduceerd
  • Heeft grote knopen kan tot wel tachtig bloemblaadjes per bloem hebben
  • Verspreidt een subtiele, licht zoete geur

Hoewel de liefde iets mag kosten, moeten geliefden rond Valentijn fors dieper in hun buidel tasten voor een boeket rode rozen. De prijs kan tot drie keer hoger liggen. Dat blijkt uit een steekproef.

Valentijnsdag is het feest van de geliefden en voor bloemisten een absolute hoogdag qua verkoop. Door de jaren heen groeide 14 februari samen met Moederdag uit tot een van de beste dagen qua omzet. Dat suggereert een rondvraag bij drie Brusselse bloemisten: Brussels Flowers in de Lemonnierlaan, L’Arrosoir du Prieuré in de Abdijstraat en L’Hortensia in de Bockstaellaan.

De rode roos blijft een vaste waarde als verkoopstopper. “Negentig procent van de vraag op Valentijn betreft rozen,” bevestigt Andre de Mooij van Brussels Flowers.

Vooral de Red Naomi doet het goed, met zijn viltachtige glans. “Dat is een bloem met een heel grote knop en een dieprode kleur, die bovendien lang houdbaar blijft,” zegt De Mooij. “De aangename geur is een bijkomende troef,” vult Laurent Leclercq van L’Arrosoir du Prieuré aan.

Wie een rode roos wil om de liefde te vieren, of een witte, moet de laatste jaren wel diep in de buidel tasten. Vooral sinds de covid- en de energiecrisis stegen de prijzen enorm. “Reken maar met zestig procent,” zegt Stephanie Eeckhout van L’Hortensia.

Bovendien, door de tijdelijke grote vraag rond deze periode van het jaar speelt ook het spel van markt en aanbod. De precieze bedragen verschillen, maar alle bevraagde bloemisten stellen dat de prijs op Valentijnsdag twee of zelfs drie maal hoger ligt dan tijdens de rest van het jaar. Concreet: normaal kost een roos tussen de twee en vier euro, dezer dagen eerder tussen de zes en tien euro.

Voorraad uit Nederland

Hoe dat komt? Onder andere door de weinige professionele kwekers van rozen in België: dat zijn er slechts twee of drie.

Al kijken de Brusselse bloemisten uiteraard verder dan de eigen landsgrenzen. De Mooij haalt grote delen van zijn voorraad uit Nederland, waar het aanbod veel groter is, zo zegt hij. De Red Naomi werd trouwens in 2006 op de markt gebracht door een Nederlandse kweker, die begonnen was als groenteboer.

Leclercq probeert zoveel mogelijk vast te houden aan Belgische rozen, maar ook hij moet zijn aanbod deels aanvullen met buitenlandse kwekers. “Je ziet in het algemeen dat kleine kwekers het de laatste jaren erg moeilijk hebben, waardoor de markt steeds meer wordt gedomineerd door grote spelers. Dat drijft de prijzen verder op,” zegt hij.

Wie verknocht is aan rozen, maar toch zijn portefeuille enigszins wil sparen, kan voor een andere kleur dan rood of wit kiezen. Gele en oranje rozen zijn minder begeerd en daardoor een stuk betaalbaarder. Leclercq gaat zelfs zover om klanten te adviseren om rozen te kopen voor gelegenheden het hele jaar rond, en op Valentijnsdag eerder voor seizoensbloemen te gaan.

Die ommezwaai lijkt nog niet voor meteen. Een roos geven blijft een hardnekkig cultureel idee. Toch ziet Stephanie Eeckhout van L’Hortensia dat het ook anders kan. Ze wijst bijvoorbeeld naar haar Oost-Europese klanten. “Die vragen specifiek om tulpen op Valentijn. Dat blijkt een van de meest populaire alternatieven voor rozen.”

Botanisch Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni