Photonews

| Vrijwilligers leggen de bloemen op de juiste plaats op het bloementapijt (archiefbeeld).

Vanaf donderdag op de Grote Markt: bloementapijt is dit jaar hittebestendig streetart-werk

EC
12/08/2024

Van donderdag tot en met zondag ligt het tweejaarlijks bloementapijt weer op de Grote Markt. Dit jaar werd gekozen voor een modern dessin van een Luikse straatkunstenaar. Voor het eerst bestaat het werk uitsluitend uit dahlia’s. “Door de klimaatverandering moesten we op zoek naar meer robuuste bloemen,” legt Koen Vondenbusch van de vzw Flower Carpet uit.

Koen Vondenbusch is als technisch directeur al dertig jaar betrokken bij het bloementapijt op de Grote Markt. Daarnaast is hij zaakvoerder van Flowers from Belgium, een bedrijf dat wereldwijd kunsttapijten aanlegt met bloemen of ander levend materiaal.

De aanleg van het bloementapijt start dit jaar een dag later dan gepland, omwille van de viering van de Belgische Olympiërs maandagavond op de Grote Markt.

“Die moet natuurlijk ook doorgaan,” zegt Koen Vondenbusch. “We zijn wel gisteren stiekem al een beetje gaan voorbereiden en hebben de nodige markeringen geplaatst om tijd te winnen. Dertig jaar geleden gebeurden alle voorbereidingen nog met verf en penseel, maar vandaag werken we met katoenen patronen. De komende dagen zorgen we ervoor dat de juiste patronen op onze markeringen passen. En donderdagochtend, op D-day, komen 120 vrijwilligers alle bloemen op de juiste plaats zetten.”

Wat is het dessin dit jaar?
Koen Vondenbusch: Een werk van een straatartieste uit Luik, Océane Cornille. We zijn dit jaar bewust op zoek gegaan naar streetartists voor een moderne look. Vroeger was het thema altijd redelijk klassiek, zoals een verjaardag of een bepaald land. Nu hebben we de artieste gevraagd om een werk te maken met als thema Brussel. Het heet Rhizome, wat je kan vertalen als wortelstok, en verbeeldt de verschillende wijken van Brussel als wortels van de stad. We hebben ook de iris een plek gegeven, toch het symbool van Brussel.

(Lees verder onder de afbeelding)

240812_bloementapijt dessin Océane Cornille

Flower Carpet

| Het dessin is dit jaar van de hand van Océane Cornille, een Luikse street artist. De oranje bloem verbeeldt de Brusselse iris.

Jullie werken voor het eerst met dahlia’s. Vanwaar die keuze?
Vondenbusch: Dat doen we voor het eerst voor honderd procent inderdaad. We hebben jaren vastgehouden aan een combinatie met begonia’s, maar door de klimaatverandering kunnen we dat risico niet meer nemen. Bij dit weer zouden begonia’s verdrogen tot papier, want ze bestaan voor 98 procent uit water. Leg je die op een heel warme markt, dan vliegen ze weg en krijg je een vliegend tapijt.

Daarom kiezen we nu voor dahlia’s, die robuuster zijn. Ze kunnen natuurlijk ook wat afzien van het weer en krimpen of verkleuren, maar dat hoort erbij. We maken tenslotte vergankelijke kunst. Net omdat het er maar heel even is en dan nooit meer, willen mensen het ook zien. We verwachten opnieuw honderdduizenden bezoekers.

"Dahlia's kunnen ook wat krimpen of verkleuren, maar dat hoort erbij. We maken tenslotte vergankelijke kunst"

Koen Vondenbusch

Technisch directeur bij vzw Flower Carpet

Wat als de klimaatverandering nog verder opschiet? Is er dan nog een toekomst voor het tapijt?
Vondenbusch: Natuurlijk! Wij kunnen met alles tapijten leggen. Met mijn bedrijf ga ik de hele wereld rond. Ik maakte in Sicilië al een tapijt van gekleurd marmerpoeder en in Mexico een van zand. In Hoei maakten we ook al eens een tapijt van gekleurd hout. Ik vind het vooral belangrijk dat het tapijt op de Grote Markt niet opgaat in publiciteit van grote merken, zoals Coca-Cola of McDonald’s. We blijven een onafhankelijke vzw.

Wie zijn de 120 vrijwilligers die donderdag komen helpen?
Vondenbusch: Heel wat bloemenkwekers, die we op verschillende manieren gerekruteerd hebben. Alle dahlia’s zijn gekweekt in Loenhout in de Kempen. De mensen van die kwekerij komen natuurlijk helpen, maar we hebben ook vrijwilligers via de Gentse Floraliën en heel wat mensen uit Brussel zelf. Italianen, Spanjaarden, Fransen, maar ook Mexicanen en Chilenen, die ons allemaal helpen uit pure interesse. Het blijft een prachtige kunst.

Het bloementapijt is te bezichtigen van donderdag 15 tot en met zondag 18 augustus op de Grote Markt. Een bezoek vanop het balkon van het Stadhuis kost 7 euro, een blik vanuit de toren van het Stadhuis kost 8 euro en is dagelijks mogelijk tussen 10 en 22 uur. Tickets zijn in voorverkoop te verkrijgen via www.flowercarpet.be.

Parallel met het bloementapijt vind je tot en met 25 augustus een bloemenparcours in de straten rondom de Grote Markt en in winkeletalages. Het thema daarvan is dit jaar fantasiewezens, het parcours bestaat uit zeventien etappes.

180816_bloementapijt Grote Markt_vrijwilligers leggen bloemen klaar

Photonews

| Meer dan honderd vrijwilligers komen helpen bij de opbouw van het bloementapijt, hier in 2018.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni