Een literair café, een traiteur en een tapzaal: Bortiergalerij onthult nieuwe invulling

© Belga - BRUZZ
05/09/2024
Updated: 05/09/2024 16.19u

De boekhandels in de Bortiergalerij krijgen in de herfst nieuwe buren. Meerdere horecazaken zullen er dan hun deuren openen. Volgens bezieler Thierry Goor zal het om “heel kwalitatieve keukens” gaan.

De Bortiergalerij, opgetrokken in het midden van de 19e eeuw, was indertijd een winkelstraat die de enige overdekte markt in Brussel verbond met de Magdalenasteenweg en de Sint-Jansstraat. Sinds de sluiting van die markt in 1957 stond de galerij vooral bekend om de filatelisten, numismaten en andere zaken voor verzamelaars. De laatste jaren waren het voornamelijk boekhandels die er hun onderkomen vonden.

Ondernemer Thierry Goor onthulde donderdag zijn plannen voor het volgens hem onderbenutte erfgoed. “We willen verschillende concepten, zoals boeken en gastronomie, met elkaar combineren.” Daarbij mikt hij zowel op internationale toeristen als op Brusselaars, “van wie weinigen de galerij nog kennen”, stelt hij.

Qua horecazaken staat de Brusselaars en de bezoekers heel wat nieuws te wachten: een slager, kaashandel, mediterrane traiteur, kruidenhandel en Italiaanse kruidenier zullen er onderdak krijgen. Nog in het rijtje staat een literair café, waar ook lezingen en exposities zullen plaatsvinden.

Tapzaal

Daarnaast zal ook een tapzaal met ambachtelijke bieren er het licht zien. Een ontwikkeling waar Brussels burgemeester Philippe Close (PS) alvast tevreden over is. “Een van de voornaamste problemen voor de brouwers is distributie. Nu beschikken ze over een nieuwe plek die hen toebehoort.”

De drie resterende boekhandels in de Bortiergalerij vragen zich wel af welk publiek de nieuwe zaken zullen aantrekken. “Tweedehandsboeken bereiken alvast een breed publiek”, zegt Nicolas Van Cutsem. “We bieden uitzonderlijke boeken aan, maar ook mensen die een oude Jules Verne zoeken zijn welkom.”

Hij en zijn collega Pierre Coumans merken een onevenwicht op tussen de nieuwe horecazaken en cultuur. “Een platenzaak zou bijvoorbeeld ook op zijn plaats geweest zijn”, klinkt het.

Goor van zijn kant laat weten “zeker te zullen samenwerken met de boekhandelaars”, en “ze volop in de kijker te zullen zetten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Thierry Goor , Bortiergalerij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni