De rechtbank heeft beslist dat het veelbesproken Fedasil-centrum in Molenbeek binnen veertig dagen administratief in orde gebracht moet worden, maar dat lijkt een onmogelijke opdracht. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) haalt op die manier haar slag thuis. Hoe het verder moet met de 400 asielzoekers die in het voormalige rusthuis verblijven, is momenteel niet duidelijk.
Fedasil-centrum in Molenbeek dreigt te verdwijnen: opvang 400 asielzoekers in gevaar
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) - en voorheen voorganger en partijgenoot Sammy Mahdi - liggen al maandenlang in de clinch met de gemeente Molenbeek over het Fedasil-centrum in de François Sebrechtslaan.
Molenbeek zou nooit akkoord gegaan zijn met de omvorming van het rusthuis tot asielcentrum, maar Mahdi en opvolgster de Moor wilden – gezien de opvangcrisis – het gebouw benutten om er asielzoekers in onder te brengen. In juni daagde Moureaux de federale overheid voor de rechter.
Het idee werd vorig jaar gelanceerd door Mahdi maar al even snel afgeschoten door Molenbeek. “Onze gemeente heeft al een Fedasil-centrum waar een 100-tal mensen opgevangen wordt”, herhaalt Rachid Barghouti, woordvoerder van burgemeester Moureaux, het standpunt van de Brusselse gemeente. “En vergeet niet dat Klein Kasteeltje aan de grens tussen Brussel en Molenbeek ligt.”
Mission impossible
Ook de socio-economische realiteit in Molenbeek staat een centrum waar honderden asielzoekers onderdak moeten krijgen in de weg, klinkt het op het kabinet van Moureaux.
“Molenbeek is met haar 100.000 inwoners een erg dichtbevolkte gemeente en we zijn bovendien de tweede armste gemeente van België. Toch vangen we – naast het bestaande Fedasil-centrum – zo’n 500 kwetsbare mensen, zoals dak- en thuislozen, op in verschillende soorten huisvesting.”
Een nieuw permanent opvangcentrum kan er dus niet meer bij voor de gemeente.
“Daarin heeft de rechter ons nu gelijk gegeven”, klopt de woordvoerder van de Molenbeekse burgemeester zich op de borst. Fedasil moet het centrum op administratief vlak binnen veertig dagen in orde brengen, maar dat lijkt mission impossible.
'Dat burgemeesters advocaten onder de arm nemen, helpt zeker niet.'
'Families op straat vermijden'
Wat er met de asielzoekers zal gebeuren in volle opvangcrisis als het tot een stopzetting van het centrum komt, is niet duidelijk.
“De staatssecretaris doet er alles aan om dwangsommen te vermijden, en te vermijden dat families met kinderen op straat terechtkomen”, reageert Sieghild Lacoere, de woordvoerster van de Moor.
“Er worden verschillende maatregelen genomen, en er worden opvangplaatsen gecreëerd verspreid over het grondgebied. Dat burgemeesters advocaten onder de arm nemen, helpt zeker niet. De staatssecretaris staat altijd open voor dialoog, ook met Molenbeek en ze praat liever rond de tafel dan in de rechtbank.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , actua , home sebrechts , Molenbeek , fedasil , Catherine Moureaux
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.