Vijftien jaar lang kreeg Cleon Angelo jaarlijks een assistentiebudget van 8.500 euro om van te kunnen leven. Iriscare, het GGC-agentschap dat de budgetten uitkeert, heeft besloten om daarmee te stoppen. Door het verlies van zijn assistentiebudget kan Angelo geen chauffeur meer inschakelen en is hij een groot deel van zijn zelfstandigheid kwijt.
Cleon verliest assistentiebudget na 15 jaar: 'Enige manier om zelfstandig te wonen'
Het persoonlijk assistentiebudget, bedoeld om mensen met een handicap te ondersteunen bij het inschakelen van hulp, werd sinds 2007 als proefproject aangeboden. Na een evaluatie werd besloten om dit budget stop te zetten. Hierdoor worden 44 mensen met een handicap direct getroffen, terwijl nog eens tweehonderd personen op de wachtlijst stonden.
“Het alternatief is de gewone dienstverlening, maar die werken alleen tijdens de kantooruren", vertelt Cleon. "Ik wil niet om 17 uur ’s avonds naar bed gaan, maar om 23 uur. Ik wil ook kunnen reizen en werken. Voor mij is het assistentiebudget de enige manier om zelfstandig te kunnen wonen en een kwaliteitsvol leven te hebben”, gaat hij verder.
Iriscare, sinds haar oprichting in 2019 verantwoordelijk voor de budgetten, zegt de beslissing te hebben genomen nadat een evaluatie zou hebben aangetoond dat de uitkeringen niet altijd terechtkwamen bij de mensen die op basis van hun inkomen recht hadden op een tegemoetkoming. "Dat leek ons wel belangrijk, omdat het over overheidsmiddelen gaat die betaald zijn door de belastingbetaler" zegt Iriscare-woordvoerder Zeynep Balci.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , assitentiebudget , iriscare , zelfstandigheid