Het persoonlijk assistentiebudget, een budget om hulp te betalen voor mensen met een handicap, bestond sinds 2007 als proefproject. Iriscare heeft na een evaluatie beslist om het nu af te schaffen. Zo'n 44 mensen met een handicap zijn rechtstreeks getroffen, nog eens tweehonderd stonden op de wachtlijst.

© Ivan Put
Brussel schaft 'persoonlijk assistentiebudget' voor mensen met handicap af
In Vlaanderen is het persoonlijk assistentiebudget al lang ingeburgerd. Het geeft mensen met een handicap meer autonomie. Ze krijgen een budget waarmee ze hun leven zelf kunnen organiseren en kunnen zelf beslissen welke hulp ze aanspreken. Daardoor kunnen ze ook zelfstandiger wonen en zijn ze minder afhankelijk van instellingen.
De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heeft sinds 2007 een proefproject rond het persoonlijk assistentiebudget. Het GGC-agentschap Iriscare heeft beslist om dat af te schaffen.
In een opiniestuk in L’Echo trekt Thibault Viaene van de denktank Vrijdaggroep aan de alarmbel. Viaene legt uit hoe met het persoonlijk assistentiebudget een belangrijke maatschappelijke stap was gezet in het anders omgaan met mensen met een handicap. “Zij worden zo niet langer gezien als hulpbehoevenden die een last zijn voor de samenleving, maar als echte burgers met gelijke rechten.” Door het budget nu af te schaffen, keert Brussel terug naar een visie van het verleden, vindt Viaene.
Tussen twee stoelen
Viaene legt ook uit hoe Brusselaars met een handicap het slachtoffer zijn van de complexe Brusselse institutionele situatie. Wie in Brussel een persoonlijk assistentiebudget van de Vlaamse Gemeenschap krijgt, mag bijvoorbeeld geen beroep doen op de diensten van Iriscare, dat onder de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie valt. “Brusselse mensen met een handicap vallen daardoor vaak tussen twee stoelen.”
Er zouden zo'n 250 mensen met een handicap getroffen zijn door het wegvallen van het persoonlijk assistentiebudget van Iriscare, zowel 44 rechthebbenden als een tweehonderdtal Brusselaars met een handicap die op een wachtlijst staan.
Evaluatie
Volgens Viaene heeft de beslissing te maken met de verlieslatende Brusselse financiën. Dat wordt alvast ontkend bij Iriscare. “Neen we hebben deze beslissing genomen na een grondige evaluatie, waar ook de sector bij betrokken was,” reageert woordvoerder van Iriscare Zeynep Balci.
Iriscare wijst er ook op dat het om een pilootproject ging met een beperkt aantal deelnemers. Volgens de instelling wees de evaluatie uit dat het geld niet altijd terechtkwam bij wie er het meeste nood aan had. De selectie van de mensen met een handicap was niet altijd helder en er werd bijvoorbeeld niet gekeken naar hun inkomen.
Iriscare is nu van plan om de 44 rechthebbenden te begeleiden naar alternatieve diensten.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , iriscare , Persoonlijk Assistentiebudget , mensen met een handicap , vrijdaggroep , Thibaut Viaene