Tim De Wolf, procureur des Konings

| De huidige procureur des Konings, Tim De Wolf, is ad interim.

Brusselse procureur des Konings mag in de toekomst ook Nederlandstalig zijn

BVR
© Belga - BRUZZ
27/01/2024

De federale regering heeft vrijdag een compromis goedgekeurd over de aanstelling van een volwaardige Brusselse procureur des Konings. Die kan in de toekomst ook Nederlandstalig zijn. Het dossier sleept al tien jaar aan.

De Brusselse procureur des Konings wordt nu ad interim ingevuld door de Tim De Wolf.

Dat hij geen vol mandaat heeft, komt omdat hij Nederlandstalig is, en er bij de splitsing van het parket van Brussel-Halle-Vilvoorde een politieke deal was die stelde dat de procureur van het Brusselse parket altijd Franstalig moest zijn. De procureur in Halle-Vilvoorde is altijd Nederlandstalig.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde in 2014 dat die deal niet wettelijk was, gezien Brussel een tweetalig gebied is. Sindsdien sleept de zaak aan.

Ook Nederlandstalige kandidaten

Vorig jaar werd nog gehoopt dat een betere motivering van de regeling zou volstaan. Maar op die afspraken komt het kernkabinet terug, na een kritisch advies van de Raad van State.

Afgelopen woensdag zette het kernkabinet van de federale regering de deur open voor een Nederlandstalige procureur des Konings in Brussel. De ministerraad keurde de gewijzigde regeling vrijdag goed.

Als overgangsmaatregel is de eerstvolgende aanstelling voor een Franstalige (met functionele kennis van het Nederlands). Het gaat om een mandaat van vijf jaar dat één keer verlengd kan worden.

Daarna staat de functie open voor kandidaten van beide taalrollen.

Er is ook een evenwicht met het arbeidsauditoriaat, dat nu evenmin een korpschef heeft. Daar is de volgende aanstelling voorbehouden voor een Nederlandstalige.

Ook wisselen de taalrol van de chefs en hun adjunct elkaar af.

'Tevreden'

Het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) is tevreden met het akkoord. "We lossen een probleem op dat al tien jaar aansleept. Op het terrein werd ook al lang aangedrongen op een oplossing voor dit dossier, dat communautair heel gevoelig ligt", zegt hij aan De Tijd. "Toch hebben alle partijen zich daarover gezet en gewerkt aan een oplossing."

Het voorontwerp van wet zal nu voor advies aan de Raad van State worden voorgelegd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni